Zawsze (gdy przepis jest aktywny) można skorzystać z
Cytat:
10.2. Zawodnik na posunięciu, mający mniej niż dwie minuty na zegarze, ma prawo domagać się, przed opadnięciem cho-rągiewki, uznania partii za remis. W takiej sytuacji powinien zatrzymać zegar i przywołać sędziego.
oraz dalsze a, b, c, d
Masz oczywiście rację. Ale w zeszłym roku różnie z tym bywało i prowadziło to do pożałowania godnych sytuacji. np. jeden zawodnik zatrzymuje zegar i idzie do sędziego, a drugi tymczasem.. ponownie uruchamia zegar i twierdzi, że drugi nie miał prawa zatrzymać i na czas przegrywa. Gdy emocje biorą górę, trudno działać racjonalnie. A bonus np. 5s by wystarczył - eliminowałby w dużej mierze takie przypadki, a przy tym nie przedłużałby partii w nieskończoność... _________________ 1916 elo, gram na 1616.
np. jeden zawodnik zatrzymuje zegar i idzie do sędziego, a drugi tymczasem.. ponownie uruchamia zegar
zawodnik nie powinien "iść do sędziego" lecz czekać aż sędzia przyjdzie do niego. Dobrym zwyczajem jest na turniejach dziecięcych, że zawodnik chcący interwencji sędziego podnosi rękę do góry i ... czeka.
Odchodzenie od szachownicy jest (sam to napisałeś) niebezpieczne (może być też uznane przez przeciwnika za poddanie partii, a wtedy już jest większy kłopot)
uruchomić zegar zatrzymany w trakcie partii może jedynie sędzia (lub zawodnik na jego polecenie/zgodę)
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
6 powolniak i kopia, tpp
Zwraca uwagę wysokie wpisowe oraz skazanie zawodników poniżej 2000 na grę bez bonusa czasowego, nawet najmniejszego. Znowu powtórzą się sytuacje, gdy zawodnicy w totalnie przegranych pozycjach suwają bez sensu, ponieważ przeciwnikom wisi chorągiewka. To nie internet, tutaj wykonanie posunięcia zajmuje dłużej niż "mach" myszką. Ale cóż, jesteśmy tylko dodatkiem do turnieju arcymistrzowskiego.
Wpisowe bardzo male ,nagrody pewno duze (35 000 zlotych)
W Polsce duzo szachistow nie podieralo nauki logicznego myslenia.
Powyzszy post to dowodzi. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe
Turniej B ,rowniez ma silna obsade;duzo arcymistrzow Do tego jest potrzebna odpowiednia propaganda Szachow _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe
Pierwsza runda za nami. Widziałem kawałek partii Marcinosa i myślę, że wygrał. Nie rozmawiałem z nim później, ponieważ turniej arcymistrzowski rozgrywany jest w sali na piętrze, gdzie cały czas siedziałem.
W ramach propagowania królewskiej gry zrobiłem wywiad z panią dyr.Marią Macieją i z Bartkiem Macieją, który broni tytułu. Niestety poległ w partii z Bartkiem Soćko. Jutro puszczę jakieś fragmenty (TOK-FM) a w poniedziałek oddam dźwięki redakcji sportowej, może puszczą całość (pół godziny).
A teraz ciekawostka. Za dwa lata przypada 100 rocznica urodzin M.Najdorfa. Jest plan aby zorganizować w Polsce turniej, który miałby być wydarzeniem światowym. Niestety jednorazowo ale i to zawsze coś. _________________ wszystkich was pokonam
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 10:58 am Temat postu:
pooher napisał:
Widziałem kawałek partii Marcinosa i myślę, że wygrał.
Też trochę przestałem mu za plecami Miał lepiej, był skoncentrowany niezwykle, co w zestawieniu z 'rozmiarem' i zachowaniem jego przeciwnika wyglądało wyjątkowo słodko _________________ W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?
Strzałeczka!
Marcinos przyjął remis w swojej ukochanej CK. Ale, jak nam CamyC pokazał, przeciwnik miał wygraną na wyciągnięcie ręki.
Ponieważ nie gram w turnieju, wracam do domu z wielką ochotą na grę, więc i wczoraj i dzisiaj przegrałem z komputerem (Szachy98 /1h) i jestem podłamany psychicznie. _________________ wszystkich was pokonam