Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej P'30+2 - niesnaski
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Oczyma wyobraźni już widzę taką sytuację: dwóch liderów spotyka się w ostatniej rundzie. Jeden rozwala drugiego Rybką w dwadzieścia parę posunięć. I otwarcie przyznaje się do tego na forum. I kończy: a teraz pocałujcie mnie w d u p ę! I co? No jak to co? Przecie napisał, więc chętni mogą zwycięzcę co najwyżej pocałować w d u p ę Very Happy Bo norma postępowania w takiej sytuacji została ustanowiona w rundzie 7 Laughing
Może w przedostatniej (trzeba przecież ją "przyklepać"). A norma ta to przypomnę:
maxum napisał:
normalną praktyką turniejową jest, że wyniku wpisanego nie zmienia się kilka rund po zdarzeniu, czyż nie ?! Co by nie było - powinno być przyklepane rozpoczęciem nowej rundy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michałem chyba żywcem przekleił tabelę ze swojej strony,a skąd ta ma wiedzieć, że Pata wykluczono? Wink
Ale zwrócono uwagę na coś ważnego. Mianowicie totalne wypaczenie wyników turnieju - dzięki rezygnacjom i wykluczeniom. Na moim przykładzie z 7 rund 3 rozegrałem z zawodnikami, których już nie ma - przegrałem z ph4, walkower z Deathem oraz remis z Patem. Ogółem 0,5/3 Shocked Szczególnie przypadek Pata to czyste kuriozum - gdybym umówił się z nim na partię na np. niedzielę, miałbym punkt z powodu jego wykluczenia. Tymczasem mam pół, a Pat nam dzielnie lideruje. Laughing Ba, jego szanse na wygraną są całkiem, całkiem... Może organizator zaproponuje jakieś rozwiązanie? Bo sytuacja w tabeli wygląda, jakby część zawodników miała rundę, albo i dwie for. W ogóle sytuacja jest tak makabryczna i zabawna zarazem, że długo jeszcze trzeba będzie czekać na forum na coś podobnego Cool

maxum
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Panowie !

Po pierwsze: Estoril - nie ten poziom, bez komentarza pozostawiam ten stek bzdur

Po drugie primo: wynik ph4-patpac musi być zmieniony, oczywiste było tam przyznanie się do oszustwa
Kuriozum tej sytuacji mogło być bardziej znaczące, gdyby PatPac miał same wygrane partie i tylko tę jedną musielibyśmy skorygować, czytaj liderowałby znacząco; nawet zawodnika wyrzuconego nie można zmazać z tabeli - vide sprawa zeszłoroczna Krzysztofa E. w Policach (out w 7 rundzie a prowadził chyba jeszcze po ósmej Wink )

Po trzecie: co jeszcze ciekawego pokazuje Twoja szklana kula Brain ?

dobrej nocy
M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 11:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, miałem nie pisać, ale... dziś miałem okazję poznać osobiście petrosjana (nawiasem mówiąc sympatyczny gość), który powiadział mi co się tutaj dzieje.

Czy wy wstydu nie macie?

Pat, o którym już dawno temu pisałem Michałowi, że gra kompem, przyznaje się do winy, a waszym przewodnim tematem są ataki na keino, czy też Michała? Prześledziłem pobieżnie ostatnie 5 stron tego tematu i ledwie udało mi się wyciągnąć jakieś lakoniczne wypowiedzi na temat oszusta komputerowego. Jak będziecie zamiatać pod dywan, to znajdą się kolejni i kolejni naśladowcy, a w zasadzie to niemal na pewno już są - oni działali równolegle, od samego początku, szczególnie w turnieju granym dłuższym tempem. Tu nikomu nie można ufać i to, że ktoś nie jest anonimowy nic nie zmienia. Nie są tu także istotne sposoby oszustwa - jedni rżnął na prawdziwych deskach i robią analizy w przestawianiem figur - o ile rośnie siła gry? 200-300 oczek, czy może więcej? Sam kiedyś grając w ten sposób ugrałem remis w klasycznej partii z fritzem (wypuściłem wygraną). Inni korzystają z książek debiutowych - to fakt, na który już dawno temu zwrócił uwagę keino - grają w tych turniejach szachiści o maksymalnym poziomie 1800, a wymiatają niemal każdy wariant do kilkunastu posunięć. Tylko idiota może uwierzyć, że słabiutki gracz może aż tak dobrze się wszystkiego nauczyć. Natomiast enginy to już skrajny przypadek - nie jest ważne, ile czasu partii pomaga, wystarczy że zrobi to choć raz i dzięki temu wyjdzie z wora, wygra, lub jedyną korzyścią będzie to że nie popełni błędu, a można tu mówić, że jest to karygodne naruszenie wszelkich zasad - zarówno dobrego wychowania, jak i szacunku do przeciwnika.
Wszystko co wypisałem, to takie samo oszustwo i wypacza sens rozgrywki.

Pat to bezczelny, mały człowieczek. Trzeba mieć tupet aby pisać w stylu - tak, oszukiwałem, ale nie róbcie z tego afery. Wstydu nie masz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 7:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oczywiście że zmienię rezultaty np. partii ph4- Pat, ale może być tak że jeszcze inne rezultaty się zmienią ....
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 8:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

maxum napisał:
Po trzecie: co jeszcze ciekawego pokazuje Twoja szklana kula Brain ?

Milczy. A Twoje chińskie kulki, co Ci podsuwają? Razz

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 9:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:

A Twoje chińskie kulki, co Ci podsuwają? Razz

Pytanie tylko co na to czekoladowe kulki Nesquik'a ? Mr. Green

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 9:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie reklamujemy na forum produktów nieszachowych. M&M'S również
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 10:24 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Się porobiło Crying or Very sad tylko czego się spodziewać, internet to cacuszko dla anonimów ergo dla komputerów także, moderatorzy bez uprawnień, reakcje na wszystko spóźnione, taki pomysł mi się nasuwa..., turniej jeśli publiczny, powinien być płatny np. 50PLN, ale uwaga bez nagród Exclamation
Płacimy, gramy, turniej organizowany przez serwer, nie prywatnie, wyznaczeni (3-4) pilnujący zgodności z "Rybką", kompiarze bez nagród nie zapłacą, nic nie można wygrać, zapłacić trzeba i jeszcze np taki brain, keino, byk, Janczewski pilnują i wykrywają kompiarzy Wink nie za darmo, a właśnie za tę wpłaconą kaskę, np: 50/50 dzieloną z serwerem(organizatorem), no w taki jakieś ramy to by trzeba poukładać, bo sami, *** metodami to się tylko w szambo potrafimy wtoczyć i taplać się, taplać, taplać...

PS. lepsi ode mnie przerwali milczenie, zabrali głos, to i ja sobie pozwoliłem, może na dłużej zagoszczę, może nie.
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 10:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

I niech mi ktoś powie że coś jest w przyrodzie niepotrzebne, choćby i kompiarze! Zagościli bigran, estoril, acidity, Janczewski... Dzięki, Pat, dzięki, Michał Very Happy

Zielarz
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 10:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobrzeby było żeby starzy uzytkownicy którzy naprawde mają cos do powiedzenia na temat szachów i wiele wnosili w to forum powrócili.Dobrze by było gdyby ktoś mógł zrobic porządek na forum bo to co sie ostatnio dzieje to delikatnie mówiąc paranoja.

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 12:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A co proponujesz w związku z tym? Jeżeli wprowadzi się zbytni rygor, to odezwą się głosy o cenzurze, ograniczaniu, braku wolności słowa, itp. Wg mnie na razie na forum jest OK, ale to jest moja subiektywna opinia.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 4:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
I niech mi ktoś powie że coś jest w przyrodzie niepotrzebne, choćby i kompiarze! Zagościli bigran, estoril, acidity, Janczewski... Dzięki, Pat, dzięki, Michał Very Happy

Takie gadanie typu "odchodzę z forum" to brednie, przecież i tak czytają posty nie będąc zalogowanymi albo utworzą sobie nowe nicki.
Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 4:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Wg mnie na razie na forum jest OK, ale to jest moja subiektywna opinia.

Pozwolę sobie mieć opinię diametralnie inną...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 7:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Wielcy tego forum nie wytrzymali , więc ujmą dla mnie maluczkiego nie będzie nie wytrzymać.(...)

Ogromna ciekawość mnie ogarnęła, gdy zobaczyłem post autorstwa estorila na forum. W trakcie jednak jego czytania ciekawość najpierw ustąpiła zdumieniu, potem niesmakowi, na końcu obrzydzeniu. Przyznam, że podobnego słowotoku nienawiści i chamstwa nie uświadczyłem w słowie pisanym już dawno. A przecież słowo pisane tym się różni od mówionego, że pozwala na zastanowienie, dobór słów, emocji, specyfki przekazu w zależności od tego co chcemy przekazać, komu, z jakiego powodu ...
Estoril, przekroczyłeś cienką linię poza którą polemika zmienia się w szambo. Siłą rzeczy nasuwa się porównanie z pewnym biznesmanem z Torunia, który również za nic ma normy powszechnie przyjęte w kontaktach międzyludzkich i nieobce jest mu obrażanie ludzi z jedynego słusznego powodu: myślą inaczej niż on. Być może chciałeś, żeby Twój come back (nawet jeśli jednorazowy) był niczym wstrząs sejsmiczny i zwyczajnie powalił na kolana. Uwierz, że Ci się udało. Szkoda tylko, że estetyka przekazu nie pozwala mi na odniesienie się do twojego posta inaczej niż w ten sposób.

----------------------------------------------

Obiekt ataku - Michał.
"Mieczem wojujesz, od miecza giniesz".
Ze spokojnego i nieśmiałego początkowo usera przesitoczyłeś się w agresywnego i obrażającego wiele osób napastnika. Doprawdy zdumiewające. Który Michał jest prawdziwy? Ambitny i zdolny szachista czy nie umiejący się pogodzić z porażką i własnymi błędami agresor? Musisz pamiętać, że to jak zachowujesz się wobec innych będzie zapamiętane: zarówno dobre rzeczy, jak i złe rzeczy. Istotne jest jednak, że na reputację i autorytet pracuje się latami, a traci w błyskawicznie. Dlatego plusowania nikt nie będzie pamiętał przy Twoich kłótniach, obrażaniu, fochach, ...
Ufam, że nie napiszesz pod tym postem (tak jak pod moim poprzednim), że to "kolejna bezsensowna polemika" (czy oby napewno bezsensowana, skoro kilka postów później wywalasz wielkimi czerwonymi literami PatPaca z turnieju, czego się głośno w owej bezsensownej polemice domagałem). Uwierz, że to co napisałem powyżej to dobre rady, a nie atak i agresja. Od Ciebie zależy czy będziesz chciał z nich skorzystać.

---------------------------------------------

Maxum
Zdumiewa mnie fakt, że będąc nie tylko szachowym autorytetem dla Michała, pozwoliłeś na takie z Jego strony zachowania: agresję, niewybredne, personalne ataki. Ba, czułem wręcz Twoje poparcie i to Ciebie obwiniam po części za powstałą sytuację. A wystarczyłby przecież króki tekst na gg: "Szacunek dla rozmówcy i polemika z argumentami, a nie persolnalne ataki to podstawa zdrowej konwersacji".
Zrozumiałby? Napewno.
Zastosowałby się? Napewno.
A potoczyło się niestety inaczej ...

----------------------------------------------

chess_amator napisał:
Zeby nieco rozladowac napiecie: niebawem sie okaze, ze jestem JEDYNYM, ktory nie uzywal czegos innego niz wlasnej glowy (umyslu), .(...)

Spośród licznych Very Happy Smile Sad Surprised Laughing Cool Confused Shocked Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Rolling Eyes Twisted Evil Evil or Very Mad Exclamation Question Idea Arrow obecnych w każdym poście nie dostrzegłem tu: Wink. Z pewnością jesteś jedynym. Wybranym. Nieśmiertelnym. Z pozycją końcową z partii bardzo często zasługującą na diagram.

Pozdrawia wszystkich
byku

PS. Być może po długości tego posta tego nie widać, ale po jego wymowie z pewnością tak, że nie chce mi się tu pisać ostatnio.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 11 z 12