Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czaplinek 2008, czyli petrosjan reaktywacja :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 11:25 pm
Temat postu: Czaplinek 2008, czyli petrosjan reaktywacja :)
Odpowiedz z cytatem

Pojechał ja z ekipą do Czaplinka na 9 rundowy turniej p'15... Mój można powiedzieć turniejowy debiut w Roszadzie Wałcz Very Happy. Od tego roku gram w Gryfie Szczecin, a teraz i w swoich okolicach... Smile. Czyżbym się rozkręcał ? Very Happy W sumie źle nie było. Przełamałem jakąś niewidzialną barierę, która zmuszała mnie przez 4 turnieje z rzędu ( w tym 3 w Szczecinie ) do zdobywania 4 punktów / x rund, zazwyczaj 9 lub 8 Smile. Tym razem byłem na liście startowej przedostatni, czyli 45... Kofam to Very Happy. W turnieju startowało 5 elowców pomiędzy 1852 - 2099, 5 też graczy z I i 12 z II Smile. Pozostałe kategorie od 22 pozycji w dół Smile. Tym razem petrosjan zrobił 6 punktów na 9, co zdziwiło wszystkich łącznie z samym zainteresowanym.... Shocked. Ograłem przy tym elo 1971 co mi szczególnie humor poprawiło, bo tak się wczoraj snułem po domu i rozważałem - poćwiczyć debiuty, nie poćwiczyć, poćwiczyć, nie poćwiczyć... Stanęło na poćwiczyć, ale w tv był Tomb Raider i moja koncentracja mocno ucierpiała na tym.. Very Happy. Powtórzyłem więc tylko w sumie konrgambit albina, parę wariantów z książki Schustera i uznałem że... starczy Razz. Zgadnijcie co mi zagrał dziś ten elowiec ? Własnie to ! Radość ma nie miała granic, a starcie zakończyło się moją wygraną Cool. Ostatecznie wylądowałem na 6 pozycji na 46 osób ! Bardzo ciekawie wyszła tabela końcowa, pierwsze 3 miejsca elowcy ( w tym zwycięzca na którego się oczywiście władowałem w 9 rundzie ponosząc sromotną klęskę ), czwarte I, piąte elowiec i tu z ciekawością można zawiesić oko, pozycja 6 i 7 - po 6 punktów, dwie osoby z dopisanym rankingiem obok 1000 i nazwą miejscowości - Wałcz ! Very Happy Na 8 elowiec który przegrał ze mną i dalej wszelkiej maści kategorie Smile. Aż 7 rund siedziałem szachownica obok szachownicy z kolegą z klubu, z którym chyba prowadziliśmy jakąś cichą wojnę dopytując się co chwila ile mamy punktów i słysząc co rusz że tyle samo Very Happy. Los jednak nie skojarzył mnie z nim, tylko z Prezesem i zaraz kierowcą który mnie tam zawiózł... Odważyłem się wygrać, nie mysląc nawet że mógłby mnie tam zostawić obrażony... Razz. Na szczęście to dobry cżłowiek, bo stukam na klawiaturze z domu Very Happy. Radośc moja była tym większa że było przewidzianych dużo nagród dla seniorów i sam się też załapałem przywożąc z Czaplinka torbę na laptoka... Akurat mam złom i nigdy torby nie miałem to się przyda... Już we wtorek w sumie bo mam to coś wziąć z sobą i robić kojarzenia na miejscowym turnieju Smile. Poczułem kopa i chęć do dalszej nauki i gry w szachy... Może nie dziś, bo jestem wykastrowany psychicznie i zbyt zmęczony, ale tak wogóle Smile. Pozdrawiam.

Kaczmar
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 11:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moje gratulacje - wynik wzbudzający szacunek. Przy okazji mogę potwierdzić z własnego doświadczenia, że takie "malutkie" triumfy dają kopa do dalszej nauki. Czyli jak najwięcej takich "kopniaków" petrosjanowi, sobie i innym życzę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 1