Zakończyła się kolejna runda III powolniaka, żadnych uchybień nie stwierdzono. W ogóle dotychczas prawie wszystko idzie bezproblemowo, co bardzo mnie cieszy. Na podkreślenie zasługuje fakt, że strona jest aktualizowana bardzo szybko - nie muszę dłużej żebrać u kolejnego webmajstra, by się łaskawie ruszył... Bardzo pozytywny akcent.
Najwcześniej rozegrano partię mattihau - Marcinos. Ekstensywne przygotowanie pozwoliło wyrównać grę, ale dalej nie było już tak różowo. Czarne co prawda po miałkiej grze zdobyły pionka, ale nawet nie spróbowały go realizować - zgodzono się na remis.
Partia byk - Kaczmar zakończyła się właściwie w debiucie. Białe były dokładne i ukarały przeciwnika za niezdecydowaną grę, po prostym uderzeniu taktycznym. Przewaga materialna była druzgocąca i czarne słusznie poddały partię.
Najciekawsza partia to zdecydowanie Warcabista - pooher. Trudno to opisać słowami, przez pół partii młyn, nie zawsze zrozumiałe decyzje i koniec końców białe remisują przy pomocy wiecznego szacha. Warto by się temu pojedynkowi przyjrzeć z bliska, ponieważ jest w niej wiele momentów, gdzie grę można ulepszyć, skonstruować inne plany działania etc.
Słowem - epopeji ciąg dalszy, czyli setny pojedynek byka z tpp. No i pooher ponownie ma białe - co może oznaczać tylko jedno, prawdziwą eksplozję agresji. Biedny Mateusz... _________________ http://www.pub.szachista.com/3ed_turnieju/final/turniej.html
Czwartek 20:00.
A w czwartek jest czwartego grudnia - to tak dla przypomnienia. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Czwartek 20:00.
A w czwartek jest czwartego grudnia - to tak dla przypomnienia.
Chyba biorytm sprawdzę
Ale i tak po fakcie stwierdziłem, że kobyłka lepiej stoi na e2 _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Tpp dostał silną inicjatywę (za dużą, muszę przeanalizować fazę debiutową partii), którą stopniowo neutralizowałem (równiez przy pomocy niedokładności przeciwnika). Dla ciekawskich zapis:
Chyba "za wcześnie wygrałem" i mi mózg siadł. Jednak przynajmniej cieszą słowa
Cytat:
Marcinos tells you: Ladna partia, brawo za odwage! Zabraklo pewnie dokladnosci, trzebaby sprawdzic... Swietnie sie ogladalo
Trochę za szybko pograłem kobyłką na d1, powinna stanąć na e2 atakując z doskoku h5. A tak to zablokował wieżę i goniec mógł uciec niszcząc strukturę. Rozwaliło mi to całą koncepcję gry. watchbot _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
Kolejna zaskakująca partia. Wygranej raczej się nie spodziewałem, miałem nadzieję na remis. Muszę się opamiętać, bo jeszcze turniej wygram. Dzięki za grę.
Nie gram 1.e4, ale kilka małych uwag i spostrzeżeń.
Po 8.Gxd7+ osbiłbym 8. ...Gxd7 - jest to chyba bardziej "francuskie", za chwilę gramy ideowe Sb8-c6. Wydaje mi się, że podczas partii Byku zauważy brak skoka na c6, szczególnie po 11.Gxd4 bardzo by się przydał
Po 10. Hd2 może spróbować 10. ... c5-c4!? z groźbą Gb4 i szczerze mówiąc nie widzę jak się obronić przed tym. Jedynym wydaje się 11. Sb1?! z próbą oswobodzenia od groźby związania, ale tutaj widzę ciekawe 11. ...c3! i tego nie mozna niczym bić znowu ze względu na Gb4. Na 12. Hd3 gram b7-b5! i skrzydło hetmańskie białych pozostanie zablokowane, szczególnie konik b1.
Szacuneczek Tpp za 13.a3! - świetny ruch, który docelowo wyeliminował czarnego gońca z gry; pozycja Ga3 i pion b4 to porażka strategiczna czarnych
Wszystko wyglądało już kapitalnie, nawet ten Sd1 nie stał źle, gdy nagle .... ruch 20.Ge3?! spowodował niepotrzebną wymianę silnego białego gońca d4 na słabiaka c1. Wydaje mi się, że należało wykorzystać już duży niedorozwój czarnych (Wa8, Gc8, Hd8) oraz silną pozycję gońca d4 - gramy 20. Sxe6! fxe6 21.Hxe6+ z następnym Hxd5, zauważmy że hetman na d5 atakuje wieżę a8 oraz pozwala pchnąć e4-e5 z szachem i odbiciem figury. Chyba że czarny król odejdzie po Hxe6+ na h7. Aczkolwiek zobaczmy jednak pozycję po 20. Sxe6! fxe6 21.Hxe6+ Kh7 22.Hd5 Wb8 i grając 23.e6 wydaje mi się, że pozycja białych jest kompletnie wygrana ze względu na brak dobrego odejścia dla konika d7! Po ewentualnym 23. ... Sf6 mamy 24.He5! z groźbą e7 i biciem wieży b8; to samo wchodzi w rachubę po 23. .. Sb6
Po wymianie gońców 20. Ge3?! Gxe3 21. Sxe3 atak białych nieco stracił na sile.
To tyle ode mnie. Będę wdzięczny za krytyczne uwagi i poszukiwanie dziur w moich analizach; pozycja była na tyle skomplikowana, że niczego tam nie można być pewnym