| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
azzido Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 10:42 am Temat postu: Problem z USB |
|
|
|
Witam
Chciałbym się zapytać czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że podłacza Pendrive pod USB i sie restartuje komputer za każdym razem:)
Wymieniłem już płyte główną, dysk twardy nic nie pomogło
Macie jakieś spostrzeżenia?
Dzięki |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
|
A wymieniłeś pena? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
VII powolniak, tpp |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 3:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Obudowę jeszcze wymień, może to nie wina pena tylko zwarcie styków restartuje kompa.
Peny mają to do siebie, że przyciągają różne robaczki, trojany i jeden z nich mógł być przyczyną ciągłego restartowania kompa. Jak to usunąć można łatwo wygoglować. |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 8:42 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to praktycznie na pewno pen jest zawirusowany.  Jak wirus nie jest jakiż zaawansowany to możesz odpalić kompa z live cd z jakimś linuchem, i wtedy zbadać pendrive.
Jeśli nawet na linuchu będzie resetował, to nie wiem co możesz zrobić.  Chyba tylko wymienić pena. |
|
| Powrót do góry |
|
azzido Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 11:13 pm Temat postu: |
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Myślę że z penem jest wszystko ok bo podłaczałem do innych kompów i działa bez zarzutów. Również próbowałem z innymi penami (na moim kompie) i ten sam efekt - RESET:)
Haha wymiana obudowy na to bym nie wpadł:)Może rzeczywiście to obudowa coś chrzani:)w każdym razie dzięki:)
A może to zasilacz?
POzdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 10:49 am Temat postu: |
|
|
|
Właśnie, to może być zasilacz.
Pen ciągnie energie z kompa (a nie z powietrza wbrew pozorom) i jak byś tak podpiął do normalnego kompa co się da to może ***ąć.
Jeśli faktycznie | Cytat: | | podłaczałem do innych kompów i działa bez zarzutów. Również próbowałem z innymi penami (na moim kompie) i ten sam efekt - RESET:) | to faktycznie - zasilacz.
Mogłeś to napisać wcześniej.  |
|
| Powrót do góry |
|
azzido Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 5:25 pm Temat postu: |
|
|
|
yyyy moment
Ustaliliśmy, że peny działają na wszystkich kompach oprócz Twojego.
Inne urządzenia podpinane do usb działają poprawnie.
Hehe, daj mi jakiś inny problem  np. z sieciami
Jednak spróbowałbym odpalić kompa z live cd z jakiegoś linucha i wtedy podpiąć pena. Powiedz co wtedy.  |
|
| Powrót do góry |
|
PiotrekJJ Nowy

|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 11:54 am Temat postu: |
|
|
|
Spotkałem już coś takiego, tyle że na USB 1.0. Gdzie slot USB był z płyty głównej wyprowadzany tasiemką na obudowę. Trzeba było wymienić tasiemkę razem z portami USB.
Port USB jak wiadomo daje jakies tam male napiecie, pendrak przy podpięciu powoduje zwarcie na płycie i restart kompa.
Jeśli masz porty wyprowadzone bezpośrednio z płyty głównej(lutowane na płycie bez tasiemki) to raczej nic z tym nie zrobisz. Chyba ze chcesz uprzeć sie przy tym Pendraku co masz i koniecznie go używać, to musiał byś np spróbować nie bezpośrednio a pośrednio podpinać pendraka przez hub USB (wydziwiane). Najprościej chyba wymienić pendraka. Teraz to sa sprawy groszowe wiec nie ma sensu sobie tym zaprzątać glowy. _________________ Jeden szach to nie strach ... |
|
| Powrót do góry |
|
|