| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
chesspawn Pion

|
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 10:38 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 12:09 am Temat postu: |
|
|
|
| chesspawn napisał: | Teraz jeszcze prostsze i motyw też ciekawy, jednak tym razem białe
Rotlewi-Fahrni
Może w najbliższym czasie napotkam na większą ilość i to znacznie ciekawszych pozycji  |
Z pozoru niby takie proste zadanko, a jednak musiałem chwilkę pokombinować, aby znaleźć rozwiązanie. Pierwszy ruch oczywisty, drugi już trochę mniej. |
|
| Powrót do góry |
|
maxum Goniec

Dołączył: Mar 17, 2002 Posty: 303 Skąd: od prawie 4 lat poza Gdynią ...
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 10:22 am Temat postu: |
|
|
|
| chesspawn napisał: | | Teraz jeszcze prostsze (....) |
Gdzie to jest prostsze ?!
Przecież trzeba nieźle nad deską podumać, aby znaleźć rozwiązanie!
Jeśli, jak Lk85 wspomniał, pierwszy ruch jest łatwy to szukanie drugiego bez przestawiania figurek nastręcza bólu głowy
Świetny przykład ! |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 1:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Proste ładne zadanko na poziomie 2-3 kategorii.Motyw mata jest oczywisty a i liczenia za dużo nie ma. _________________ Chłop ze wsi wyjdzie,wieś z chłopa nigdy |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 2:28 pm Temat postu: |
|
|
|
Wcale nie takie proste jak się nie zna motywów. Nie wszyscy wszędzie byli i wszystko widzieli, że tak powiem.  Mi zajęło z 5 min, potem 1 min refleksji nad banalnością i teraz zastanawiam się jaka 3 kategoria da radę to znaleźć w trakcie partii... na pewno nie taka z Leżajska. |
|
| Powrót do góry |
|
chesspawn Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
_szachistapl_ Pion

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 4:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| chesspawn napisał: | Na pierwszy rzut oka trudno uwierzyć, że w tej pozycji może
być coś więcej niż remis, a jednak białe coś znalazły ...
Aniuszewski-Pawlowicki
 |
to akurat jest dość proste, ale z tym poprzedni to się trochę pomęczyłem _________________ "W szachach - podobnie jak w każdym innym konflikcie - sukces opiera się na ataku"
Max Euwe |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 5:57 pm Temat postu: |
|
|
|
osobiście końcówkę hetmańską szybciej rozwiązałem, niż wieżówkę... _________________ Opus Vitae |
|
| Powrót do góry |
|
maxum Goniec

Dołączył: Mar 17, 2002 Posty: 303 Skąd: od prawie 4 lat poza Gdynią ...
|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| keino napisał: | | Proste ładne zadanko na poziomie 2-3 kategorii.Motyw mata jest oczywisty a i liczenia za dużo nie ma. |
Zadanie tak banalne jak powody Twojej rezygnacji z gry w powolniaku  |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 8:37 pm Temat postu: |
|
|
|
Jakoś nie miałem ochoty grać z tobą.... _________________ Chłop ze wsi wyjdzie,wieś z chłopa nigdy |
|
| Powrót do góry |
|
keino Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:29 pm Temat postu: |
|
|
|
| maxum napisał: | to szukanie drugiego bez przestawiania figurek nastręcza bólu głowy
|
I o to chodzi. Zadania tego typu należy rzecz jasna rozwiązywać bez przesuwania figur na szachownicy, a figury przestawiamy w głowie .
| keino napisał: | | Proste ładne zadanko na poziomie 2-3 kategorii.Motyw mata jest oczywisty a i liczenia za dużo nie ma. |
| arkoski napisał: | | teraz zastanawiam się jaka 3 kategoria da radę to znaleźć w trakcie partii... na pewno nie taka z Leżajska. |
To zadanie wymaga bardziej pomysłowości niż umiejętności szachowych, więc nie ma co się licytować na jakim poziomie trudności one było.
Inna sprawa jest znaleźć rozwiązanie w partii niż rozwiązać zadanie wiedząc, że jest ono forsowne. arkoski na swoim koncie zapewne masz wiele pięknie rozwiązanych trudnych kombinacji, jednak te zagrane w Twoich partiach zapewne już nie są tak efektowne. Łatwo coś znaleźć wiedząc, że to tam jest . |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 11:35 pm Temat postu: |
|
|
|
| _szachistapl_ napisał: | | chesspawn napisał: | Na pierwszy rzut oka trudno uwierzyć, że w tej pozycji może
być coś więcej niż remis, a jednak białe coś znalazły ...
Aniuszewski-Pawlowicki
 |
to akurat jest dość proste, ale z tym poprzedni to się trochę pomęczyłem |
Raczej średniej trudności zadanie, trudniejsze od tamtej wieżówki, bo tutaj oprócz pomysłu trzeba też dobrze skalkulować. Jeden z wariantów w tym zadaniu to dość ciekawy mat w sześciu posunięciach.
| keino napisał: |
Wykopałem podobne zadanko i to jest moim zdaniem sporo trudniejsze.Oczywiście też motyw matowy |
No cóż, pierwsze zadanie w tym temacie, w którym moje rozwiązanie było błędne, dopiero jak Chessmaster obalił moje rozwiązanie, to udało mi się znaleźć wygrywające posunięcia. |
|
| Powrót do góry |
|
chesspawn Pion

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |