Według mnie to trzy zupełnie różne książki (w ręku miałem tylko jedną). Gdybym miał teraz coś wybrać z tych trzech, kupiłbym i Silmana, i Mullera-Lamprechta, ale poszukaj też innych opinii _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
"Techniki informatyczne w szachach" - artykuł.
To są różne książki. Silman to kurs, Muller i Lamprecht zrobili encyklopedię, która jest po prostu obszerniejsza i w której łatwo znaleźć każdą pozycję, bo każdy typ pozycji ma własny rozdział. (Czytałem narzekania, że brakuje w niej niektórych pozycji z innych książek tych autorów, jak Secrets of Pawn Endings, i podejrzenia, że to naciąganie czytelników na podwójny wydatek). Jak pisałem, ja bym brał obie, zwłaszcza że dolar kosztuje rekordowo mało, a cła i VAT-u od książek nie płacisz. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery.
"Techniki informatyczne w szachach" - artykuł.
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 10:57 pm Temat postu: Re: Nauka końcówek
wojniz napisał:
Poradzcie mi jakąś książkę dzięi któej mógłbym podszkolić się w kóncowej grze szachowej - poprostu ten element leży u mnie
Ostatnio przegrałam za dużo parti w końcówce
A najgorsze to to żę męczyłem się strasznie długo mająć 5 pionków + skończa na 2 pionki + gońca
Tragedia
5 pionków i skoczek vs. goniec i 2 piony
trzeba było ustawić skoczka, króla i piony
a) na czarnych polach, jeśli przeciwnik posiadał gońca białopolowego
lub
b) na białych polach, jeśli przeciwnik posiadał gońca czaropolowego
włączyć do gry króla i 5 pionów na 2 to pewna wygrana.
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 10:41 am Temat postu: Re: Nauka końcówek
rutra napisał:
5 pionków i skoczek vs. goniec i 2 piony
trzeba było ustawić skoczka, króla i piony
a) na czarnych polach, jeśli przeciwnik posiadał gońca białopolowego
lub
b) na białych polach, jeśli przeciwnik posiadał gońca czaropolowego
włączyć do gry króla i 5 pionów na 2 to pewna wygrana.
Niby rady jakieś tam podałeś, ale skąd wiesz, że tak można było planować skoro pozycji nie widziałeś, a mogła być nietypowa np.:
Diagram z dedykacją dla Władka z Czikago _________________ Opus Vitae
Vishy podałeś jeden z wyjątkowych przypadków. Czy kiedykolwiek widziałeś taką partie co dochodziło do takiej końcówki. Ten, któremu doradziłem jak to wg mnie powinien rozegrać z pewnością nie miał 4 pionów w jednej kolumnie. Jakby miał to by nawet nie pisał, że nie może sobie z taką końcówką poradzić, bo to jest po prostu remis.
---
Opozycje już przećwiczyłem dzięki innym stronom, ale tu też poczytałem. Przydało się. Np. ostatnio miałem K+W vs. K+G dzięki opozycji z łatwością zamatowałem.
Było coś w tym stylu:
1. Bd5 Rh5!
2. Kd6 Kd4 itd.
Jakby mi przeciwnik zagrał
2. Kc4 to wtedy 2. ... Kd4 i trzymam opozycje, no i goniec zagrożony cały czas, a przeciwnik musi królem uciekać i tak do lini 8. _________________ "1h szachów = 3h matematyki"
"Życie jest jak partia szachów, wszystko zależy od ciebie"
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 4:28 pm Temat postu:
W tej pozycji remisują prawie wszystkie posunięcia gońcem, a dokładnie - Ga2,Ge2,Gf1, Gb5, Ga6, Ge6,Gf7, Gg8 oraz oczywiście 1..Gd5 także po 2.Wh5 Kd6 3.Kd4. Teraz do remisu prowadzi 3...Gb3,Ga2,Gf3, Gg2, Gc6,Gb7,"?Ga8,Ge6,Gf7 i Gg8. Generalnie końcówka K+W- K+G jest remisowa. Ale oczywiście jest wiele wyjątków od tej reguły, wynikających ze specyficznego ustawienia figur. Twoja to akurat nie wyjątek
Mam klopot, mam II kobiecą znam debiuty, dobrze sobie radze w grze środkowej, ale końcówki to moja pięta achillesowa Możecie polecić mi jakieś książki, portale internetowe na ich temat
Może znacie jakieś dające efekty metody treningu... Help
Bogdan Zerek - końcówki. wiem, że są chyba 3 części.mam część 2 ktora dokladnie od deski do deski uczy grać gońcem i skoczkiem, po przeczytaniu wszystkich 3 częsci myslę ze bedzie dobrze