| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Vishy Hetman

|
Wysłany: Nie Cze 06, 2010 10:56 pm Temat postu: Forum idzie po dnie... |
|
|
|
Do Administracji strony www.szachista.com
Administratorze!
Jestem użytkownikiem z czteroletnim stażem. Widziałem jak przychodzili i odchodzili kolejni użytkownicy. Widziałem też jak forum rozwijało się. Obecnie jesteśmy świadkami degeneracji forum. Tak, tak to nie chwilowa zadyszka to trend spadkowy. Pociąg zwany konkurencją odjeżdża, a my możemy machać tylko stojąc na peronie.
Sąsiednie forum dopiero co weszło w alians z magazynem szachowym. Tam tętni życie, cały czas są turnieje oraz konkursy. Zastanawiałem się dlaczego tak jest? Cytując Kaczmarskiego co się stało z naszą klasą?
Wedle moje oceny sprawa jest prosta. Niestety, ale nie forum szachista.com nie ma żadnych argumentów, aby przyciągać nowych użytkowników. Na naszych oczach wyrósł pewien serwis szachowo-informacyjny. Na portal ten są wejścia bo są wiadomości. Dlaczego by nie zebrać ludzi, którzy zajęliby sie pisaniem artykułów dla forum.
Postuluję więc aby:
1. Powołać sztab ludzi odpowiedzialnych za pisanie artykułów
2. Zwiększyć dział informacyjny
3. Cenne byłoby ściągnięcie do aktywnego uczestnictwa kogoś ze znanym szachowym nazwiskiem
Szkoda byłoby obudzić się i stwierdzić, iż wszscy są na konkurencyjnym forum, szczególnie, że forum jest kompatybilną częścią magazynu. _________________ Opus Vitae |
|
| Powrót do góry |
|
guti Hetman

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 8:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Przyznam, że "Imperium Szachów" zrobiło na mnie wrażenie. Po małych oględzinach zobaczyłem stronę "Magazyn Szachista" i różnica jest widoczna. Aby podnieść standard naszej stronki trzeba wykazać się nie lada wysiłkiem. Poza tym znamienna jest ankieta: "Kto będzie przeciwnikiem Ananda... itd."
naprawdę trzeba się zastanowić nad całą tą kwestią jakości... _________________ Rozświetlić mrok |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 11:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja zauważyłem taką zależność, że jak na tym forum jest "cicho", to na sąsiednim wiele się dzieje i na odwrót. Teraz może rzeczywiście niewiele się tu dzieje(niestety jak skończyły się awantury, to niewiele się dzieje) ale przecież bywały okresy, gdzie codziennie wiele postów przybywało. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 11:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Według mnie awantury nie rozwijają forum. Rozwinąć może portal.
Obecnie na "portalu" szachista.com są ogłoszenia o turniejach i sporadycznie relacja po turnieju. W linkach menu jeszcze można skorzystać z artykułu wstępnego redaktora naczelnego Magazynu Szachista do każdego numeru, kombinacji (piszę o materiałach aktualnych).
Może przydałoby się aby były dostępne archiwalia z ubiegłego wieku z Szachisty i Szachów? Mogłyby być również fragmenty artykułów z Magazynu Szachista (np. pierwsze 100 znaków czy pierwszy akapit).
Forum żyje własnym życiem ale forumowicze mogliby rozwinąć portal poprzez artykuły autorskie. Przykładem mogą być analizy Eccona, a i codziennie inne zadanie szachowe też by świadczyło, że nie tylko forum żyje (przykład z ankietą jest klasyczny choć wstawiając też "inny" byłaby ona nadal aktualna). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
6 powolniak i kopia, tpp |
|
| Powrót do góry |
|
marekw Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 9:49 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: |
........
Może przydałoby się aby były dostępne archiwalia z ubiegłego wieku z Szachisty i Szachów? Mogłyby być również fragmenty artykułów z Magazynu Szachista (np. pierwsze 100 znaków czy pierwszy akapit).
...........
|
Obydwa pomysły znakomite |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 7:24 pm Temat postu: |
|
|
|
Forum ma słabe wsparcie ze strony magazynu, czasem uważam że właściwie tylko... nazwę. Pomysł autorskich artykułów bardzo ciekawy, ale robienie tego za darmoszkę szybko zabije największy nawet zapał. _________________ 1916 elo, gram na 1616. |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 8:56 pm Temat postu: Cos sie dzieje |
|
|
|
Te narzekania maja na celu zdopingowac Wladka by 12 diagramow dziennie ustawial na stronie www.szachista.com > forum ... tak to zrozumialem...
Dzisial bylem leniwy i tylko jeden diagram ustawiam
Biale graly oryginalnie 1.f4 e5 2.Kf2 ( Hf6 , Hg5 , Hh4 ) 3.Ke3 Hxf4+ 4.Kd3 Hd4 mat
Ten diagram poswiecam organizatorom Szachowych Mistrzostw Swiata w Chotowej 2010. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 12:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Temat założyłem prawie dwa lata temu. Wtedy myślałem, że jest z tym forum źle, ale to co teraz (nie) dzieje się. Nikt tutaj już nie pisze. Nawet konflikt Marcinos- Chess jakoś umarł. Wszędzie Władek i jego diagramy. Czas chyba zamykać forum... _________________ Opus Vitae |
|
| Powrót do góry |
|
rutra Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 1:00 pm Temat postu: |
|
|
|
| Vishy napisał: | | Czas chyba zamykać forum... |
Ja bym poczekał z zamknięciem. Już się nie mogę doczekać Powolniaka. Co prawda nie zgłosiłem się do turnieju, ale chętnie pokibicuje, pooglądam partie.
Może trzebaby było zrobić coś takiego jak na szachowe -> dać bana(na) Władkowi. Z tym, że wtedy forum mogłoby już całkowicie upaść. _________________ "1h szachów = 3h matematyki"
"Życie jest jak partia szachów, wszystko zależy od ciebie"
---
III kategoria
"Geniuses are made, not born"
L. Polgár |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 2:10 pm Temat postu: |
|
|
|
Powód jest prosty- "starzy" użytkownicy już się dość nadyskutowali i po prostu im się znudziło, a nowych użytkowników chętnych do dyskusji brak. |
|
| Powrót do góry |
|
adalbert68 Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 2:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Uważam, że po zlikwidowaniu problemu Władka, życie na forum wróci do normy. Sam jak wchodzę na stronę główną i widzę, że pod postem jest podpis "nieWładkowy" to patrzę, czytam, czasami się wypowiem. Myślę, że większość ma podobnie  . Może nie banować Władzia całkowicie, ale jak już wcześniej pisałem, automatycznie przekierowywać jego posty do jednego wątku. |
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 6:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Brakuje nowych userów. Sam magazyn "Szachista" utrzymuje się już tylko chyba z absolutnych fanów, bo nowych czytelników to on raczej nie zdobywa. Wsparcia nie ma. Jak zauważył lk, starzy odeszli - raczej nie z nudów, tylko braku świeżości. Nowych nie ma. Sąsiad rozwija się prężniej, ale tam też są stali bywalcy głównie. Może trzeba bardziej się do nich przyssać... _________________ 1916 elo, gram na 1616. |
|
| Powrót do góry |
|
rutra Hetman

|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 12:16 am Temat postu: |
|
|
|
| adalbert68 napisał: | Uważam, że po zlikwidowaniu problemu Władka, życie na forum wróci do normy. Sam jak wchodzę na stronę główną i widzę, że pod postem jest podpis "nieWładkowy" to patrzę, czytam, czasami się wypowiem. Myślę, że większość ma podobnie . Może nie banować Władzia całkowicie, ale jak już wcześniej pisałem, automatycznie przekierowywać jego posty do jednego wątku. |
No ja właśnie mam podobnie. Jak wchodzę i widzę 7x Władek to od razu przełączam strone, bo potem | Cytat: | | boje się, że otworzę lodówke i mi diagramy wylecą |
_________________ "1h szachów = 3h matematyki"
"Życie jest jak partia szachów, wszystko zależy od ciebie"
---
III kategoria
"Geniuses are made, not born"
L. Polgár |
|
| Powrót do góry |
|
guti Hetman

|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 5:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Na forum jest cichoooo. Za cicho! Jest coś o czym nie wiem? _________________ Rozświetlić mrok |
|
| Powrót do góry |
|
SzachistaNieznany Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
|