Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Forum idzie po dnie...
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Vishy
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Cze 06, 2010 10:56 pm
Temat postu: Forum idzie po dnie...
Odpowiedz z cytatem

Do Administracji strony www.szachista.com

Administratorze!

Jestem użytkownikiem z czteroletnim stażem. Widziałem jak przychodzili i odchodzili kolejni użytkownicy. Widziałem też jak forum rozwijało się. Obecnie jesteśmy świadkami degeneracji forum. Tak, tak to nie chwilowa zadyszka to trend spadkowy. Pociąg zwany konkurencją odjeżdża, a my możemy machać tylko stojąc na peronie.

Sąsiednie forum dopiero co weszło w alians z magazynem szachowym. Tam tętni życie, cały czas są turnieje oraz konkursy. Zastanawiałem się dlaczego tak jest? Cytując Kaczmarskiego co się stało z naszą klasą?

Wedle moje oceny sprawa jest prosta. Niestety, ale nie forum szachista.com nie ma żadnych argumentów, aby przyciągać nowych użytkowników. Na naszych oczach wyrósł pewien serwis szachowo-informacyjny. Na portal ten są wejścia bo są wiadomości. Dlaczego by nie zebrać ludzi, którzy zajęliby sie pisaniem artykułów dla forum.

Postuluję więc aby:

1. Powołać sztab ludzi odpowiedzialnych za pisanie artykułów
2. Zwiększyć dział informacyjny
3. Cenne byłoby ściągnięcie do aktywnego uczestnictwa kogoś ze znanym szachowym nazwiskiem
Szkoda byłoby obudzić się i stwierdzić, iż wszscy są na konkurencyjnym forum, szczególnie, że forum jest kompatybilną częścią magazynu.

guti
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 8:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przyznam, że "Imperium Szachów" zrobiło na mnie wrażenie. Po małych oględzinach zobaczyłem stronę "Magazyn Szachista" i różnica jest widoczna. Aby podnieść standard naszej stronki trzeba wykazać się nie lada wysiłkiem. Poza tym znamienna jest ankieta: "Kto będzie przeciwnikiem Ananda... itd."

naprawdę trzeba się zastanowić nad całą tą kwestią jakości...

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 11:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja zauważyłem taką zależność, że jak na tym forum jest "cicho", to na sąsiednim wiele się dzieje i na odwrót. Teraz może rzeczywiście niewiele się tu dzieje(niestety jak skończyły się awantury, to niewiele się dzieje) ale przecież bywały okresy, gdzie codziennie wiele postów przybywało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 11:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Według mnie awantury nie rozwijają forum. Rozwinąć może portal.
Obecnie na "portalu" szachista.com są ogłoszenia o turniejach i sporadycznie relacja po turnieju. W linkach menu jeszcze można skorzystać z artykułu wstępnego redaktora naczelnego Magazynu Szachista do każdego numeru, kombinacji (piszę o materiałach aktualnych).
Może przydałoby się aby były dostępne archiwalia z ubiegłego wieku z Szachisty i Szachów? Mogłyby być również fragmenty artykułów z Magazynu Szachista (np. pierwsze 100 znaków czy pierwszy akapit).
Forum żyje własnym życiem ale forumowicze mogliby rozwinąć portal poprzez artykuły autorskie. Przykładem mogą być analizy Eccona, a i codziennie inne zadanie szachowe też by świadczyło, że nie tylko forum żyje (przykład z ankietą jest klasyczny choć wstawiając też "inny" byłaby ona nadal aktualna).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

marekw
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 9:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

........
Może przydałoby się aby były dostępne archiwalia z ubiegłego wieku z Szachisty i Szachów? Mogłyby być również fragmenty artykułów z Magazynu Szachista (np. pierwsze 100 znaków czy pierwszy akapit).
...........

Obydwa pomysły znakomite
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 7:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Forum ma słabe wsparcie ze strony magazynu, czasem uważam że właściwie tylko... nazwę. Pomysł autorskich artykułów bardzo ciekawy, ale robienie tego za darmoszkę szybko zabije największy nawet zapał.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 10, 2010 8:56 pm
Temat postu: Cos sie dzieje
Odpowiedz z cytatem

Te narzekania maja na celu zdopingowac Wladka by 12 diagramow dziennie ustawial na stronie www.szachista.com > forum ... tak to zrozumialem...

Dzisial bylem leniwy i tylko jeden diagram ustawiam
Biale graly oryginalnie 1.f4 e5 2.Kf2 ( Hf6 , Hg5 , Hh4 ) 3.Ke3 Hxf4+ 4.Kd3 Hd4 mat

Ten diagram poswiecam organizatorom Szachowych Mistrzostw Swiata w Chotowej 2010.

Vishy
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 12:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Temat założyłem prawie dwa lata temu. Wtedy myślałem, że jest z tym forum źle, ale to co teraz (nie) dzieje się. Nikt tutaj już nie pisze. Nawet konflikt Marcinos- Chess jakoś umarł. Wszędzie Władek i jego diagramy. Czas chyba zamykać forum...

rutra
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 1:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
Czas chyba zamykać forum...

Ja bym poczekał z zamknięciem. Już się nie mogę doczekać Powolniaka. Co prawda nie zgłosiłem się do turnieju, ale chętnie pokibicuje, pooglądam partie.

Może trzebaby było zrobić coś takiego jak na szachowe -> dać bana(na) Władkowi. Z tym, że wtedy forum mogłoby już całkowicie upaść.

---

III kategoria

"Geniuses are made, not born"
L. Polgár
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 2:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powód jest prosty- "starzy" użytkownicy już się dość nadyskutowali i po prostu im się znudziło, a nowych użytkowników chętnych do dyskusji brak.
Powrót do góry

adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 2:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uważam, że po zlikwidowaniu problemu Władka, życie na forum wróci do normy. Sam jak wchodzę na stronę główną i widzę, że pod postem jest podpis "nieWładkowy" to patrzę, czytam, czasami się wypowiem. Myślę, że większość ma podobnie Wink. Może nie banować Władzia całkowicie, ale jak już wcześniej pisałem, automatycznie przekierowywać jego posty do jednego wątku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 6:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Brakuje nowych userów. Sam magazyn "Szachista" utrzymuje się już tylko chyba z absolutnych fanów, bo nowych czytelników to on raczej nie zdobywa. Wsparcia nie ma. Jak zauważył lk, starzy odeszli - raczej nie z nudów, tylko braku świeżości. Nowych nie ma. Sąsiad rozwija się prężniej, ale tam też są stali bywalcy głównie. Może trzeba bardziej się do nich przyssać...

rutra
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 12:16 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adalbert68 napisał:
Uważam, że po zlikwidowaniu problemu Władka, życie na forum wróci do normy. Sam jak wchodzę na stronę główną i widzę, że pod postem jest podpis "nieWładkowy" to patrzę, czytam, czasami się wypowiem. Myślę, że większość ma podobnie Wink. Może nie banować Władzia całkowicie, ale jak już wcześniej pisałem, automatycznie przekierowywać jego posty do jednego wątku.

No ja właśnie mam podobnie. Jak wchodzę i widzę 7x Władek to od razu przełączam strone, bo potem
Cytat:
boje się, że otworzę lodówke i mi diagramy wylecą

---

III kategoria

"Geniuses are made, not born"
L. Polgár
Powrót do góry

guti
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 5:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na forum jest cichoooo. Za cicho! Jest coś o czym nie wiem?

SzachistaNieznany
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 8:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czekamy aż władziu zostanie jedynym aktywnym użytkownikiem forum Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Magazyn Szachista
Strona 1 z 2