| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Spartanix Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Marcinos Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 7:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Zamiast końcówek _________________ 1916 elo, gram na 1616. |
|
| Powrót do góry |
|
waglu Nowy

|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 7:51 pm Temat postu: |
|
|
|
pisz do wladka:) tego on ma pod dostatkiem:) |
|
| Powrót do góry |
|
Spartanix Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
rutra Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 8:20 pm Temat postu: Re: koncowki - diagramy - |
|
|
|
| Spartanix napisał: | | prosze o latwe i sredniej trudnosci zagadki |
Zdefiniuj łatwie i średnie. (dla jednego łatwe to takie pod IV kategorie, dla innego pod II, a dla jeszcze innego pod bk np. K+Q vs K; średnie to dla jednego poziom km, dla innego III, a dla jeszcze innego V).
Mat w 6
(dla mnie np. to jest łatwa końcówke, którą w nocy o północy [grając z Brazylijczykiem na kurze ] z zamkniętymi oczami potrafie wygrać).
A teraz średnia końcówka (białe zaczynają i remisują):
PS. A co do większej ilości końcówek to wujka google zapytaj. Wpisz np. chess engames, na pewno coś się znajdzie. _________________ "1h szachów = 3h matematyki"
"Życie jest jak partia szachów, wszystko zależy od ciebie"
---
III kategoria
"Geniuses are made, not born"
L. Polgár |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 9:41 pm Temat postu: |
|
|
|
| Spartanix napisał: | | slyszalem o niejakim wladku na tym forum ;p no moze skorzystam xd |
Szachy sa proste do nauki tylko do tego trzeba kiedys sie zabrac.
Najlepsze to www.problemist.com 100 tysiecy diagramow wszelakiego gatunku ( mat w 2.3 ,4 ,5 pos.) Tu jestem wstanie wyslac nawet 2 tysiace diagramow , ale sie trzeba zdecydowac czy chcemy poznac szachy czy tylko piszemy ze chcemy ale nam sie nie chce.
Juz kilku szachistow pisalo , ale efekt jest taki , ze tak szachy chca poznac tylko diagramow nie lubia.... Taka jest polska rzeczywistosc.
-----------------
Co bede narzekal na szachistow nowicjuszy jak Polski Zwiazek Szachowy dopiero to olewa...
Turnieje sie odbywaja , ale prawie wszedzie widoczna piaskownica.. zabawa szachami odbywa sie na codzien...edukacja tylko dla nielicznych co maja troche grosza ,to jakos tam sie odbywa pozostali sa wrzucani na gleboka wode i musz sie nauczyc plywac ,bo inaczej to tylko grozi zatoniecie. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe |
|
| Powrót do góry |
|
rutra Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 10:22 pm Temat postu: |
|
|
|
| wladek napisał: | | Juz kilku szachistow pisalo , ale efekt jest taki , ze tak szachy chca poznac tylko diagramow nie lubia.... Taka jest polska rzeczywistosc. |
Dokładnie. Ja kilka lat temu też się zastanawiałem po kiego mi te diagramy, przecież prawdopodobieństwo, że taką końcówke trafie wynosi 1 do x (x = silnik analizujący 1mln wariantów/s potrzebowałby 100^123 lat). Jednak ponad 30h głównie taktyki na chesstempo robi swoje, schematy się powtarzają. Jednak jeśli chodzi o końcówki to rzadko rozwiązuje i z niektórymi sobie nie radzę, szczególnie wieżówki gdy jest jeszcze po kilka pionów.
Zaglądnę na tą strone. _________________ "1h szachów = 3h matematyki"
"Życie jest jak partia szachów, wszystko zależy od ciebie"
---
III kategoria
"Geniuses are made, not born"
L. Polgár |
|
| Powrót do góry |
|
kocur Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 6:44 am Temat postu: |
|
|
|
Diagramy są dobre, ale sposób w jaki Władek do nich zachęca powoduje reakcję alergiczną. Przynajmniej u mnie. |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 8:29 am Temat postu: |
|
|
|
| tomcat napisał: | | Diagramy są dobre, ale sposób w jaki Władek do nich zachęca powoduje reakcję alergiczną. Przynajmniej u mnie. |
Szachy Wladek tak pokazuje ze szescioletek jest wstanie to pokapowac...
Tylko dorosli Polacy maja klopoty ze zrozumieniem... ciekawa to jest moja obserwacja.Czyzby z biegiem dorastania tracimy spotrzegawczosc i logiczne myslenie... _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe |
|
| Powrót do góry |
|
kocur Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 8:56 am Temat postu: |
|
|
|
| wladek napisał: | | tomcat napisał: | | Diagramy są dobre, ale sposób w jaki Władek do nich zachęca powoduje reakcję alergiczną. Przynajmniej u mnie. |
Szachy Wladek tak pokazuje ze szescioletek jest wstanie to pokapowac...
Tylko dorosli Polacy maja klopoty ze zrozumieniem... ciekawa to jest moja obserwacja.Czyzby z biegiem dorastania tracimy spotrzegawczosc i logiczne myslenie... |
Władek, ty chyba nie rozumiesz co ja piszę.
Nie jest problemem zrozumienie diagramu, tylko to, że piszesz niegramatycznie, niechlujnie, stosujesz niejasne i niejednolite oznaczenia i wciskasz swoje diagramy do każdego wątku, czy tam pasują czy nie. A nadmiar wszystkiego szkodzi. Na mnie twoje diagramy działają odpychająco. |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
|
Temat Koncowki-Diagramy >> to mamy diagramy
Dwuchodowka - blizniak Diagram nr.1 > to A__Diagram nr.3 to _B
Diagram nr.1 po przestawieniu Hetmana na pole _f3 powstaje > diagram nr.3
Biale matuja w 2 posunieciu__diagram nr.2 > pozycja matowa
 1___2
Diagram nr.1 > mat w 2 posunieciach >#2 __diagram nr.2.rozwiazanie
Roz. 1.0-0 (mala roszada) Ke8-e7 2.Wa1-e1 mat > Diagram nr.2
==
 3___4
Diagram nr.3 > mat w 2 posunieciach > #2__diagram nr.4 siatka matowa
Rozwiazanie 1.0-0-0 ( duza roszada ) Ke8-e7 2.Wh1-e1 mat > diagram nr.4
-----------
Przy zastosowaniu blizniaka , mamy dwie roszady i dwie rozne gry , oczywiscie siatki matowe znacznie sie roznia,
Pokazanie tego schematu 6 latkowi jest lepsze niz gledzenie przez 2 godziny a nie jest pewne , czy za kilka dni bedzie pamietal co wykladowca do niego mowil. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe |
|
| Powrót do góry |
|
Spartanix Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Spartanix Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
Spartanix Goniec

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:08 am Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
kocur Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:31 am Temat postu: |
|
|
|
| Spartanix napisał: | a te problemist jest do niczego, jak to pobralem to mi jakies znaczki wyskoczyly  |
A mógłbyś sprecyzować problem? Co pobrałeś? Same problemy (spakowane pliki PBM) czy również aplikację służącą do ich otwierania? Gdzie ci te znaczki wyskoczyły? |
|
| Powrót do góry |
|
|