Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ligi Centralne Seniorów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście, piękna perspektywa - albo hetman leci za wieże, albo mat Beniowskiego (na dwa możliwe sposoby, w zależności od obrony czarnych). Panie Marcinie - ładnie, gratulacje !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Mis_Uszatek
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajna niespodzianka dla kibiców, tym ciekawsza, że np. dla mnie 22.Wc1-c6 jest całkowicie niezrozumiałym ruchem - podstawka wieży... a czarne się poddały Rolling Eyes
Nie potrafię dostrzec głębi tego posunięcia. Proszę wytłumaczyć czemu miał służyć ruch wieżą na c6 i pokazać dalszą grę białych po np. 22. ... Gxc6

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kluczem do pozycji jest pole e6 - jeśli tylko białe byłyby w stanie wziąć hetmanem Hxe6+, to nastąpiłby mat Beniowskiego. Są dwa problemy - pole e6 jest bronione przez czarnego hetmana, a Se5 blokuje drogę własnemu hetmanowi. 21. Wc6!! rozwiązuje problem numer 1 - blokuje czarnemu hetmanowi drogę do pola e6. 22. ... Hxc6 to jak zauważono powyżej czysta strata materiału, a po zasugerowanym 22 ... Gxc6 goniec blokuje dostęp do e6. Pozostaje problem nr 2, tj. szach hetmanem z e6. Ten problem rozwiązują białe wykonując podwójne uderzenie poprzez 23. Hh3! po czym grozi natychmiastowy mat na h7 lub szach z e6 właśnie. Czarne nie są w stanie odeprzeć obydwu gróźb naraz, dlatego też zdecydowały poddać partię.

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 10:02 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wladek napisał:

Czarne w tej pozycji poddaly
Arcymistrz grajacy czarnymi powinien grac do mata [ mata Beniowskiego nie wszyscy szachisci znaja]

Po 22....Gxc6 mamy dwie siatki matowe
------------
23.Hh3!! h6 biale matuja w 5 posunieciach.

Siatka matowa__mat Beniowskiego
Rozwiazanie: 1. Hxe6!+
1. ... Kh8 2. Sef7+
2. ... Kg8 3. Sxh6+
3. ... Kh8 4. Hg8+
4. ... Sxg8 5. Shf7#

oto siatka matowa_ mat Beniowskiego
-----------------------
druga siatka matowa 23.Hh3 f6xg5__mat w 5 posunieciach

Rozwiazanie: 1. Hxe6!+
1. ... Kh8 2. Sf7+
2. ... Kg8 3. Sh6+
3. ... Kh8 4. Hg8+
4. ... Sxg8 5. Sf7#
Mat Beniowskiego__siatka matowa..

Druga siatka matowa_ mat Beniowskiego

Druzynowe Mistrzostwa Polski maja na celu edukacje szachowa oraz propagowanie szachow w Polsce.
Nasi organizatorzy szachowi nie sa do tych dwoch [ najwzniejszych ] funkcji przygotowani Merytorycznie

Tak zawsze bywalo i czy kiedys sie to zmieni? Mam tylko nadzieje ze Ktos zacznie szkolic Naszych Kochanych dzialaczy szachowych.

adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 2:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj prawdopodobnie zadecyduje się kto zostanie DMP w szachach. Będzie nim prawdopodobnie zwycięzca pojedynku Hetman Katowice z przedstawicielem maleńkich Dankowic i ten drugi wcale nie jest na straconej pozycji. Tak czy owak uważam, że miejsce Pasjonatu Dankowice to ogromny sukces! Szczególnie kibicuję mieszkance nieodległej mi miejscowości Asi Worek w pojedynku z Moniką Soćko Wink. Aśka nie daj się !!!!!!!!!!
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 5:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zapraszam do przegladania partii szachowych

http://dmp2010.pl/transmisja.html > polecam dla celow szkoleniowych ponizsza partie >> bardzo pouczajaca... dla szachistow III kategorii szachowej.

GM Jakubiec Artur [ 2542] - m Brzeski Maciej [2333]

1.e4 c5
2.c3 d5
3.ed5 Hxd5
4.d4 Sc6
5.Sf3 Gg4
6.Ge2 e6
7.h3 Gh5
8.c4 Hd6
9.d5 Gxf3
10.Gxf3 Sd4
11.0-0 e5
12.We1 0-0-0
13.Sc3 f5
14.Ge3 Kb8
15.b4 cxb4
16.Gxd4 ed4
17.Sb5 Hc5
18.Sxd4 Wc8
19.Sb3 Hxc4
20.Wc1 Hb5
21.Wxc8+ Kxc8
22.Hc2+ Kb8
23.Sd4 Hd7
24.Sc6+ Ka8
25.Hf5 > 1-0 Diagram

Na diagramie idealna rownowaga materialna. Czarne poddaly 1-0
=
Podobno szachy to gra logiczna ,bialy zastosowaly gre logiczna czarne nie wiedzialy , ze graja w szachy, wiec stosowaly posuniecia warcabowe.

Kilka razy dopominalem sie by Polski Zwiazek Szachowy na kazdym turnieju szachowym prowadzil szkole szachow... obojetnosc lub brak zrozumienia Szachow...

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

robinbuk napisał:
Witam . Ja tu nowy jestem.Oglądam tasmisje live z DMP 2010 w Katowicach , i już mam pytanie . Co oznacza mały prostokącik pod lewym dolnym brzegiem szachownicy . Zauważyłem , że zmienia kolor od białego przez niebieski do czerwonego ?
Jest to wskaźnik łączności z serwerem i pokazuje kiedy program "patrzy" na szachownicę.

adalbert68 napisał:
Właśnie wróciłem ze Spodka w Katowicach. Kurcze, stężenie arcymistrzów na metr kwadratowy robi wrażenie Wink. No ale ilość kibiców niestety pokazuje słabą popularność dyscypliny ;(. Taka ranga imprezy, sobotnie popołudnie, a tu może 20-30 kibiców.
Mało kibiców bo trudny dostęp i zła reklama. Nawet przy wejściu nie ma informacji o rozgrywkach szachowych. Plakatów "na mieście" też nie zauważyłem.

A na stronie głównej PZSzach informacja stara jak tekst Czterdziestolatka bo w połowie.

Dodam też, że coś z linkowaniem jest nie tak bo klikając na http://dmps.to.pl/ wejdzie się na http://glorius.pl/ a tam od dawna wiedzą kto będzie Mistrzem Polski i to na każdy rok.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 12, 2010 7:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No i po zawodach Smile.
Górą drużyny ze Śląska! Katowice przed Dankowicami Smile A stolica ... daleko.
Powrót do góry

Samarro
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Wrz 12, 2010 7:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Byłem dzisiaj i tydzień temu i nie żałuję Wink. Mam autografy : Wojtaszka, Mitonia, Macieji i Zhigalki Smile. Bardzo wysoki poziom gry Smile. Więcej takich imprez na Śląsku ! Smile

adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 12, 2010 8:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No ja byłem w pierwszym dniu (sobota) i też nie żałuję. Akurat autografów nie zbierałem, ale możliwość zobaczenia (prawie dotknięcia) z bliska tylu świetnych szachistów - to jest na prawdę coś!!!
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Wrz 16, 2010 5:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na stronach internetowych czesto narzekam na polskich dzialaczy szachowych...
Czy tak musi byc pewno by nie musialo , o gdyby sami dzialacze chcieli sie szkolic organizujac zawody szachowe... oni juz nie musza oni juz szachy tak znaja jak nikt na swiecie poza nimi.
-----------
Bardzo dobry wybor miejsca rozgrywania szachow..Miasto dobry dojazd i wielka okazja reklamy szachow... tak wielka okazja tylko trzeba umiec reklamowac szachy... tego czlowiek nie nauczy sie z dnia na dzien.
------------
Ciezkie zycie arbitra.

Ekstraliga .I.Liga okolo 140 szachistow i szachistek.540 partii szachowych. tylko 2 obustronne walkowery , to bardzo malo jak na poczatek wielkiej kariery sedziego szachowego.
Do pomocy nie mial arbiter papierowych zapisow tylko na internecie , co zawsze mozna bylo wykasowac , zagubic lub zlodziej wykradl wszystkie zapisy... Kiedys za lepszych czasow to partie szachowe byly na papierze bylo wszystko wylozone jak kawa na lawa.
Teraz mamy wielki kryzys i na papierze sie nie drukuje oszczednosc papieru [ bo mamy w Polsce komune]

Dla treningu i poprawy humoru sedziemu dedykuje taki test od Osieka do Katowic.

Autor : Osiek z polskiej piaskownicy

1.d3 h5 2.Kd2 h4 3.Kc3 h3
4.Kb4 Wh4+ 5.Ka5 c7-c6 mat

Zadanie szkoleniowe dla polskich arbitrow...
Tylko komu z tych szachistow wpisac zero do tabeli [bialemu czy czarnemu ]
Sprawdzian inteligencji szachowej.
==

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 4 z 4