Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nauka dla średnio zaawansowanych
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Gru 19, 2004 4:37 pm
Temat postu: Nauka dla średnio zaawansowanych
Odpowiedz z cytatem

Jestem średnim amatorem, gram gdzieś na poziomie III kat., chciałbym się trochę podszkolić, używam Total chess Training, ale jest miejscami za trudny, czytam też książkę Seraiwana Winning Chess Openings i Brilliances, zauważyłem poprawę w grze, widzę dość szybko kombinacje, szukam ich w moich partiach (do 5-6 ruchów), ale bardzo często nie udaje mi się dojść do tego momentu - wszystko tracę w grze środkowej, jestem za pasywny, jak analizuję partię lepszych graczy w podobnych sytuacjach, to stwierdzam, że w życiu bym na takie ruchy nie wpadł, często nie mam pojęcia czemu tak robią. Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś książkę, ew. program, który pomógłby mi w grze środkowej (ale tak od podstaw bo mam w TCT program, ale on jest adresowany do I kat i w górę,)? Chodzi mi konkretnie o coś do gry pozycyjnych bo taką prezentują najczęściej moi przeciwnicy ( gram w necie).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 20, 2004 12:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zaglądnij do Aleksandra Kotowa "Graj jak arcymistrz".
Powrót do góry

Nazgul6
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 22, 2004 3:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uważam, że książka Graj jak Arcymistrz jest dla szachistów, którzy już troche szachy rozumieją oraz mają doświadczenie, dlatego bardziej polecałbym partie Alechina (po rosyjsku lub w tłumaczeniu B.Zerka).
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 22, 2004 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tym Kotowem, to chyba masz rację...
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Opłaca się kupić wszystkie 4 części? W ogóle, to czy ktoś mi powie jak dużo to daje, tzn. Czy opłaca się wydać tyle na książki czy raczej na np. naukę on-line, na naukę w cztery oczy czy na jakiś klub niestety nie mam czasu studiuję, na weekend wracam do domu. Czy książka Bobby Fischer ze 100 partiami to dobry zakup na mój poziom?
Powrót do góry

Nazgul6
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 3:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam! Każda książka szachowa jest dobra. Przecież została napisana w jakimś celu. 100 partii Fischera jest na pewno dobrą książką ale rozumiem ze te partie sa komentowane, bo jeżeli nie to nie jest do wartościowy material. Osobiscie podobaja mi sie partie Botwinnika i Alechina - polecam ich tworczosc.
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 3:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o fakt, że muszę się uczyć sam we własnym zakresie, nie mam nikogo kto wytłumaczyłby mi posunięcia których nie rozumiem, bo te komentarze w książkach nie zawsze rozwiewają wątpliwości. Chodzimi o taką książkę, która w jak najdokładniejszym stopniu komentowała przebieg gry i wyjaśniała, czemu w następnym ruchu przeciwnik zagra właśnie tak, a czemu inny ruch wyglądający obiecujący będzie gorszy. Czasami wydaje mi się że mam przewagę, nie tyle materialną co pozycyjną i w tym momencie nie wiem jak ją wykorzystać, robię 2,3 ruchy średnie, wręcz słabe i przeciwnik odzyskuje równowagę sił, często jeszcze wychodząc na prowadzenie. Chciałbym polepszyć moją grę, a mój budżet nie jest imponujący, dlatego szukam czegoś co będzie naprawdę warte swojej ceny i da wymierne korzyści
Powrót do góry

Nazgul6
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 6:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Problem o którym mówisz to inicjatywa. Naprawde nie jest latwo nauczyc sie ja podsycac, nawet arcymistrzowie maja nieraz z tym problemy, chyba to jest najwazniejszy element gry szachowej dlatego nie nauczysz sie tego przerabiajac jedna czy dwie ksiazki.

Po za tym nie wiem jaki reprezentujesz poziom dlatego nie wiem co moglbym Ci polecic.

Pozdrawiam
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 7:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

napisałem, że tak na poziomie III kat, a jak można się jej nauczyć?, czy teraz możesz mi coś polecić ?( już mówię, że w znajdywaniu kombinacji radzę sobie znacznie lepiej, a rozwijać chcę się w każdej fazie gry, dlatego nic związanego z taktyką),
Powrót do góry

Nazgul6
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 8:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No to moze ksiazka Moj System w praktyce - Nimzowitcha bylaby odpowiednia. Proponuje Ci jak najdoglebniej analizowac swoje partie bo to mocno rozwija. Pozdrawiam
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 8:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie, poszukam, a co sądzisz o książkach B. Zerka "nauka dla..."? chcę kupić książki wysyłkowo, dlatego opłaca mi się wziąć coś jeszcze
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 28, 2004 11:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sephiroth jeżeli nie posiadasz książki Jerzego Konikowskiego "Sprawdź się w końcówkach pionkowych" to polecam ci tę bardzo ciekawą formę nauki.W skrócie - jest to książka w formie testu gdzie rozwiązujesz zadania z tego typu końcówek (tylko króle i piony) i sam piszesz analizy i komentarze wybierając jedną z trzech możliwości.Zaczynasz od najprostszych , potem są coraz trudniejsze.Na końcu obliczasz zdobyte punkty i już wiesz na poziomie jakiej kategorii grasz końcówki pionkowe.Co ciekawe nie jest to tylko test bo w trakcie rozwiązywania , analizowania i samodzielnego komentowania rozwijasz swoje umiejętności i gwarantuję ci , że możesz z siebie wycisnąć możliwości , których być może nawet u siebie nie znasz a samodzielne odkrywanie nowych zwycięskich motywów pozwala je najlepiej zapamiętać.
Jeżeli już jesteśmy przy końcówkach to zawsze warto kupić "Końcową grę szachową" Stanisława Gawlikowskiego.Zbędne jest tu pisanie o zaletach tej książki bo myślę a nawet jestem pewien , że to pozycja , którą każdy miłośnik szachów powinien mieć w swojej bibliotece.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:20 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 9:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki. a coś do gry środkowej?
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 10:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A. Kotow "Graj jak arcymistrz" oraz Nimzowitch "Mój system". Chociaż akurat tego ostatniego nie lubię.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 4:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sephiroth wspominałeś o programie szachowym do nauki.Do takich celów między innymi został stworzony Chessmaster.Już wcześniej parę razy pisałem o zaletach tego programu.Posiadam Chessmastera8000 i Chessmastera9000 więc o nich mogę się wypowiedzieć.Chessmaster to znakomity program edukacyjny.Nie będę pisał o wszystkich jego zaletach ale myślę , że mogą cię zainteresować np partie J.Waitzkina , które sam arcymistrz obszernie komentuje , wyjaśniając sens każdego posunięcia i tłumacząc swój plan gry oraz znakomicie analizując powstałe pozycje , możliwości i zagrożenia w sposób zrozumiały dla wszystkich.Oczywiście , żeby skorzystać z jego nauki musisz znać język angielski.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:20 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 4