Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputery szachowe z USB

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Mark
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 24, 2012 2:37 pm
Temat postu: Komputery szachowe z USB
Odpowiedz z cytatem

Cześć,
które komputery szachowe mają możliwość, by je podłączyć do komputera przez USB i jak w praktyce sprawdza się ta współpraca? Czy wszystkie standardowe interfejsy obsługują tę opcję, czy też konieczne jest by używać jakiegoś szczególnego (posiadam Arenę oraz Winboard, czy mając taki zestaw będę mógł bez problemu grać na FICS lub kurniku z wyłączonym monitorem?)
Nieco dziwnym jest, że np. Mephisto w opisie komputera Master Chess Computer nic o takiej możliwości nie wspomina (być może jest, ale nie ma o tym mowy w przeglądowej specyfikacji).
Mi osobiście perspektywa gry przez internet bez męczącego promieniowania ze strony ekranu bardzo się podoba Smile , jednak dochodzi tu inny problem związany z tym, że nie wiem, czy da się wyłączyć na "stałe" monitor w moim laptopie (tak, by nawet po przyciśnięciu przycisku na klawiaturze, czy ruchu myszką był dalej wyłączony).
Jeszcze trochę na boku: niezrozumiałe jest dla mnie, że taka szachownica, jak DGT, której cena jest niebagatelna, nie obsługuje w pełni takiej opcji (nie ma diod, ani wyświetlacza LCD).
Aha, jeżeli to jest inny port niż USB, ale działa po zastosowaniu taniej przejściówki, to też jestem zainteresowany Smile.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 2:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Mark
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 28, 2012 1:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Teoretycznie u mnie Fn+F4 powinno wyłączyć monitor, ale w praktyce to jedyny efekt jest taki, że na chwilę gaśnie. Czy po wyłączeniu przez kombinację klawiszy, tak jak mówisz, monitor nie powinien się włączać aż do momentu gdy ponownie zastosuje tę samą kombinację klawiszy?
Czytałem już tą stronę, którą podałeś, ale jednak rozwiązanie jest tu tylko częściowe, gdyż są to sterowniki dla GNU/Linuksa. Dobrze jednak, że działa (słyszałem, że na Windowsie Novag Citrine nie współpracuje z FICS).
Powrót do góry

kocur
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 28, 2012 1:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak podasz model laptopa to może się uda określić jak wyłączać monitor. Ja mam w swoim Dellu grupę przycisków do szybkiego ustawiania komputera w podróży, w tym jeden przycisk do natychmiastowego wyłączenia monitora.
Klawisz F4 na ogół służy do przełączania ekranów przy korzystaniu z rzutnika, więc to może być tylko krótkotrwałe mignięcie.
Powrót do góry

Kaczmar
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 30, 2012 10:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Raczej nie da się wyłączyć ekranu głównego gdy nie ma podłączonego zapasowego - inaczej to wsparcie techniczne by nie wyrobiło z odbieraniem zgłoszeń.
Powrót do góry

Mark
Nowy

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 9:30 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć,
ten laptop to Fujitsu Computers Siemens.
Kaczmar, czytałem, że powinna być dostępna taka opcja.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1