Cześć,
które komputery szachowe mają możliwość, by je podłączyć do komputera przez USB i jak w praktyce sprawdza się ta współpraca? Czy wszystkie standardowe interfejsy obsługują tę opcję, czy też konieczne jest by używać jakiegoś szczególnego (posiadam Arenę oraz Winboard, czy mając taki zestaw będę mógł bez problemu grać na FICS lub kurniku z wyłączonym monitorem?)
Nieco dziwnym jest, że np. Mephisto w opisie komputera Master Chess Computer nic o takiej możliwości nie wspomina (być może jest, ale nie ma o tym mowy w przeglądowej specyfikacji).
Mi osobiście perspektywa gry przez internet bez męczącego promieniowania ze strony ekranu bardzo się podoba

, jednak dochodzi tu inny problem związany z tym, że nie wiem, czy da się wyłączyć na "stałe" monitor w moim laptopie (tak, by nawet po przyciśnięciu przycisku na klawiaturze, czy ruchu myszką był dalej wyłączony).
Jeszcze trochę na boku: niezrozumiałe jest dla mnie, że taka szachownica, jak DGT, której cena jest niebagatelna, nie obsługuje w pełni takiej opcji (nie ma diod, ani wyświetlacza LCD).
Aha, jeżeli to jest inny port niż USB, ale działa po zastosowaniu taniej przejściówki, to też jestem zainteresowany

.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam