Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co jest lepsze Fritz 10 czy Chessmaster 10th?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
galaretka007
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 08, 2007 9:05 pm
Temat postu: Co jest lepsze Fritz 10 czy Chessmaster 10th?
Odpowiedz z cytatem

Co jest lepsze Fritz 10 czy Chessmaster 10th?????
jak patrzylem na innych postach to nie znalazlem swojej odpowiedzi???
Rolling Eyes Laughing
i mam pytania
1 czym sie roznią ?????Confused
2 maja inne silniki co to wogóle jest ???? Rolling Eyes
3 ktory jest prostrzy i ladniejszy oprawa graficzną Razz
4 ktory polacacie Wink
ja mysle ze chessmastera kupic po
1 jest tanszy
2 jest w polskiej wersji Twisted Evil
3 zapoznalem sie z nim juz nawet dobrze
a i jeszcze jedno pytanie czy w fritzie jest taki duzy wybor szachow(kolory i te inne bajerki Cool ) jak w chessmasterze ???? Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 08, 2007 9:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Droga galaretko007,
Lepszy jest Fritz 10. Ale początkującym polecałbym CM X.
Ad.2 Jakby to inaczej napisać... Silniki to specjalne algorytmy które odpowiadają za ocenę pozycji, liczenie wariantów itp. (maniaków definicyjnych proszę o nie czepianie się). Fritz ma lepszy silnik od CM X, ale dla początkujących, czy nawet średnio zaawansowanych nie ma to większej różnicy...
3. Prostszy jest raczej CM X. Co do wyglądu, to oba można modyfikować więc mamy remis.
4. Wolę Chessmastera bo ma genialną Akademię - ale wymagana jest znajomość angielskiego.
Jeśli chodzi o bajery, to są na podobnym poziomie.

Powodzenia- i na przyszłość - przeczytaj post zanim go wyślesz. Te błędy kłują w oczy...

Pozdrawiam

galaretka007
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 2:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a jeszcze mi chodzi o gre online Very Happy w ktorym gra sie lepiej Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

galaretka007
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 2:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dzieki ze zwrocilem mi uwage na bledy Smile
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 2:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli do zabawy offline i nauki (akademia), to CMX. Niestety, online praktycznie w nim nie istnieje: 30 osób w szczycie krótko po premierze... i dużo cyrków, a na Playchess.com (serwer produktów Chessbase i tych sprzedawanych z interfejsem Fritza) w tym czasie znajdziesz kilka tysięcy graczy.

Fritz ma ogromną przewagę, jeśli chodzi o bazy danych. Nie chodzi o obsługę — nie tak znowu różną — po prostu format Chessbase jest jak gdyby standardem. Firma Chessbase sama wydaje mnóstwo rzeczy w tym formacie (z bazą danych na czele), ale nie tylko ona (np. nowa seria CD Everyman Chess będzie w formacie Chessbase; od stycznia zaczynają wydawać w tej formie swoje tradycyjne tytuły). Nawet w p2p znajdziesz w tym formacie mnóstwo partii z papierowych książek.

Oczywiście, do czytania baz wystarczy czytnik Chessbase, a do grania online może być świetny darmowy FICS (niestety, mniej zaludniony).

Jeśli chodzi o stronę wizualną, bierki 3D Fritza są dużo mniej "plastikowe", ale gorzej wyglądają na niższych DX-ach, no i jest tylko kilka zestawów, a sam tryb 3D jest bardzo powolny. Z drugiej strony najwyżej dwa zestawy CMX są naprawdę czytelne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

galaretka007
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 3:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

aha to kupie do nauki gry chessmaster 10th a fritza do online
a czy we fritzie jest platnea gra online Question i mozna garc na piratach
a jak nie to jakiego fritza polecacie bo slyszalem ze program najnowszy wcale nie jest najlepszy Confused a i czy we chessmaster mozna grac czlowiek kontra czlowiek Cool

a i co najwazniejsze mozna wklejac silnik rybki do fritza albo do chessmaster'a Question Razz Smile

Poradnik FAQ zawsze dostępny w nagłówku strony.
Arrow http://www.szachista.com/forums-faq.html
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 3:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

galaretka007 napisał:
a czy we fritzie jest platnea gra online Question i mozna garc na piratach

W cenie jest roczny abonament. Potem kosztuje to około 30 euro rocznie. Ale w Polsce Play wydał Siódemkę, a tam jeszcze było dożywotnio, choć niektórzy mają gdzie wpisać kod, niektórzy nie — poszukaj na forum, dużo o tym dyskutowaliśmy.

Cytat:
a jak nie to jakiego fritza polecacie bo slyszalem ze program najnowszy wcale nie jest najlepszy Confused a i czy we chessmaster mozna grac czlowiek kontra czlowiek Cool

Siódemka tania w krótkim i długim okresie (p. wyżej), ale nie ma 3D i kilku nowszych funkcji serwera (z transmisjami audio-wideo włącznie). Ósemka droższa i już nie najnowsza. Teraz wyszedł Fritz 10 i Techland zamierza go chyba wydać, więc polskiej Dziewiątki raczej już nie będzie.

Drugiego pytania nie rozumiem.
Powrót do góry

galaretka007
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 09, 2007 3:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

no czy mozna garc na komputerze we dwie osoby przy jednym kompie i przy jednej myszce Razz inaczej czlowiek vs czlowiek Very Happy
Powrót do góry

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 24, 2007 7:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy najmowszy chessmaster ma dobre materialy do podzskolenie sie w szachach tak dla 3 kategori?? i czy w polskiej wersji jezykowej sa one calkowicie z polszczone bo gdzies czytale ze tam sa tylko polskie napisy i to tylko w niekturych funkcjach
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 24, 2007 7:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na 3 kategorię akademia chessmastera powinna wystarczyć (mi de facto wystarczyła). Ale nad taktyką i końcówkami musisz pracować sam. O polskiej wersji nie wiem nic, mam tylko angielską. Ale ten angielski w akademii nie jest szczególnie zaawansowany.
Pozdrawiam

_szachistapl_
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 8:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mam jescze pytanie odnosnie polskiej wersji cheesmastera czy funkcja analizwanie parti jest po polsku, i czy akadamiaj est w calosci zpolszczona(bo jak bede jakies filmiki to chyba ich nie przetlumaczyli)?
Powrót do góry

Afrik
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 11:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wszystko jest w języku polskim prócz lektora. To co mówi lektor (w akademii) jest przetłumaczone na język polski (są napisy) W Chessmaterze żadnych filmików niw ma. Akademia nauki w gry w szachy jest świetnie zrobiona.
Ps. Analiza oczywiście jest po polsku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wienie
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 2:18 pm
Temat postu: Który lepszy?
Odpowiedz z cytatem

Do nauki ChessMaster 10 PL

Do analiz Rybka 2.2n x64 UCI czyli działająca np pod GUI (powłoką) fritza czy Chessbase 9.

Nowy silnik Deep Fritz 10 ustępuje nieco czołówce enginów ale niewiele.

Kupując Fritza 7 nie ma już możliwości otrzymania kodu do aktywacji gry na Playchess.com a szkoda. Trzeba poczekać aż stanieje Fritz8.
Powrót do góry

gracz
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 8:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a ja trochę z innej beczki.
posaidam chessmastera 10 i zastanawiam się nad kupnem fritz'a 11 - głównie chodzi mi o naukę debiutów i analizy moich partii.
analizy w CM X jakoś mnie nie kręcą..

fritz jeszcze podobno ma opcję gry z komputerem, który dostosowuje się do gracza.. z tego co zrozumiałem, to chodzi o to, że zaczyna stosować rzeczy,które najpierw zastosuje gracz.. i np po 30 partiach jest już nam równy.. jest taka opcja? czy to może bajka?
Powrót do góry

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2008 8:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
głównie chodzi mi o naukę debiutów i analizy moich partii.

Nie analizujemy - szczególnie własnych partii - komputerem! To zbrodnia. Zawodnik się rozleniwia, a co gorsza widzi błędy tylko w konkretnych ruchach, a nie swojej grze jako całości. Wiem, bo przechodziłem ten etap. Camyc, forumowy kosiarz, napisał w któryms wątku dawno temu, że Fritz itp. nadaje się jedynie do blunderchecków i winien trafić za okno, szczególnie przy analizie końcówek. Wierz mi, on wie co mówi. Co do nauki debiutów - nie potrzebujesz akurat Fryca, tylko dowolny program który czyta książki otwarć.

O drugiej opcji nie słyszałem - jednak granie z kompem, szczególnie jakoś fikuśnie zaprogramowanym, da ci mniej niż potyczka z żywym przeciwnikiem.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 2