Wysłany: Czw Mar 06, 2008 10:07 pm Temat postu: Przerwa
Mam pytanie do ekspertów : czy waszym zdaniem przerwanie gry wpływa na poziom? Przykładowo, gram na 1800, zrobię dwumiesięczną przerwę i spadnie do ok. 1600? Czy trzeba wtedy trochę pograć i wróci do normy, czy od nowa trzeba będzie uzyskiwać dawny poziom? Czy może takie przerwy czasem się przydają, żeby odpocząć i zacząć z większą siłą? Z mojego doświadczenia wynika, że jak przestanę grać, to skoczki chodzą po skosach :/ A jak jest u was?
PS. Czy jak trenuje się np. tydzień prawie bez przerwy, to to daje duże wyniki czy zmęczenie i tylko chwilowy "podskok" umiejętności?
Widze, ze odpowiedzi wala drzwiami i oknami, wiec i ja sie jeszcze dolacze! .
1) przerwanie gry wplywa na poziom - albo dodatnio albo ujemnie
2) po 2mies przerwie POWINNO spac ok. 1 poziomu (zwykle 150-200 oczek)
3) Troche sie pogra i NAJCZESCIEJ wraca do normy, chociaz nie zawsze "idealnie" - niekiedy ciut ponizej. Zdarza sie tez (chociaz nie za czesto), ze wraca PONAD norme.
4) Przerwy sa OBOWIAZKOWE - pytanie jedynie jak czesto i jak dlugie
5) U mnie jest tak, ze jesli przestaje grac, to jest chwilowo slabiej, a pozniej najczesciej tak samo silnie, lub nawet nieco silniej niz przed przerwa!
6) Ostatnie pytanie jest dla mnie zbyt malo konkretne, wiec nie jestem w stanie sensownie odpowiedziec. Chociaz jesli zadowoli cie terazniejsza odpowiedz, to powiem tak: DAJE chwilowe duze wyniki, a takze zmeczenie i najczesciej chwilowy podskok umiejetnosci. (dopiero DLUGOTRWALY SYSTEMATYCZNY trening odpowiednio przeprowadzony daje/powinien dac skok formy na wyzszy poziom - obawiam sie, ze tydzien czasu to nieco malo). _________________ Grajac w szachy (na)ucz sie myslec. Odtwarzanie zostaw innym. Myslenia nie da sie zastapic pamiecia, jesli marzysz o sukcesach a nie super pamieci!
Z szachami jest prawie tak jak z pływaniem- tego się nie zapomina. Po długiej przerwie gra się gorzej głównie z tego powodu, że osłabia się zmysł kombinacyjny i słabiej, wolniej obliczasz warianty, ale planowanie, ocena pozycji, teoria jest taka jaka była. Siła gry przez to nieco spada, ale na pewno nie aż o 150-200 oczek jak to napisał chess_amator, a przynajmniej w moim przypadku tak jest. Ja niedawno miałem można powiedzieć gdzieś 3 miesiące odpoczynku od gry, jedynie od czasu do czasu zaglądałem na forum. Po tej przerwie grałem wolniej, trochę mniej dokładnie, ale dosłownie po kilku dniach rozwiązywania zadań, wszystko wróciło do normy.
To ja odpowiem może na przykładzie swojego tenisa . Myślę że szachy można do niego porównać... To w końcu też sport :]. Krótka przerwa, faktycznie przydaje się, człowiekowi mija zniechęcenie spowodowane nieraz przetrenowaniem, albo zbyt duża ilością rozegranych spotkań. Bardzo korzystnym moim zdaniem zjawiskiem jest " głód gry ". Po krótkiej przerwie nie mającej wpływu na formę, człowiekowi chce się więcej, jest dokładniejszy, walczy... Bywa że i nieraz zaczyna inaczej postrzegać grę . Dłuższa przerwa to już porażka... Siada technika, kondycja i szereg innych rzeczy... Nie czujemy się już tak pewnie jak wcześniej... Wtedy potrzeba paru spotkań, żeby odzyskać rytm gry, a jeszcze więcej, żeby do formy wrócić... _________________ tu był podpis niezgodny z regulaminem forum
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jak już jest temacik choć trochę o trenowaniu, to zapytam: czy zadania na chess.emrald.net coś dają, czy lepiej traktować tylko jako zabawę i ćwiczenie refleksu? Bo rozwiązuję dużo, i nie wiem, czy to bez sensu, może przejść do tradycyjnych zadanek na diagramach w jakiejś książce?
Podaj dokladnie nazwe tej strony ,to inni rowniez poogladaja te zabawki na diagramach. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy,Warcaby-100 polowe
Odnosnie tego serwera to bdb pomysl, niemniej wg mnie nie powinno byc ograniczenia czasu (tzn. dla kogos kto nie potrzebuje). Inaczej sprowadza sie to glownie do refleksu i dopasowania jednego z tysiecy zapamietanych schematow! . Dlatego mysle, ze na bliza to moze byc bdb pomysl, ale nie jestem pewien czy w zwyklej partii nie wyrobi sie wtedy nawyku "ruszaj, bo czas!". To jest jedna z przyczyn dla ktorej mi ta stronka nie odpowiada (poza tym sa za male diagramy jak dla mnie). Niemniej wiem, ze wiele osob ja poleca i ceni!
Dlatego osobiscie zdecydowanie wole drukowane z ksiazki diagramy, albo z zabawe z programem PCT (obecnie Chessimo). Tam przynajmniej mam WYSTARCZAJACA ilosc czasu na poszukanie rozwiazania, a nie jedynie "strzelenie na czuja".
Odnosnie spadku sily, to jak juz mowilem, nie mozna dokladnie przewidziec jak bardzo w jakim okresie komu spadnie. Szachowi pisarze/trenerzy zwykle podaje, ze w okresie wakacji, gdy dzieci w ogole nie grywaja w szachy, to dochodzi do spadku ok. 1kategorii (rzadko kiedy wiecej). Niemniej jak sie bardzo ciezko pracowalo przez kilka miesiecy, to miesiac przerwy raczej powinien POPRAWIC obecna sile gry! Co zas sie tyczy glodu gry, to najlepszy sposob na to, aby PO ciezkim treningu byc w DOSKONALEJ formie przed turniejem! _________________ Grajac w szachy (na)ucz sie myslec. Odtwarzanie zostaw innym. Myslenia nie da sie zastapic pamiecia, jesli marzysz o sukcesach a nie super pamieci!
Moim zdaniem to świetna stronka nie zastąpi co prawda właściwego treningu ale może być świetnym uzupełnieniem. Ja zaglądam tam często szczególnie jak nie mam czasu by solidnie popracować to zawsze znajdzie się chwila 15-20 min. żeby pyknąć kilkanaście zadanek.
Zmysł kombinacyjny jest tym dla szachisty czym kondycja dla piłkarza trzeba o niego dbać na każdym poziomie a rozwiązywanie zadań na pewno mu nie zaszkodzi.