Witam
Mam do sprzedania kilka książek szachowych z których nie korzystam ,są to ciekawe pozycje. Komuś się to może przydać , a ja i tak z tego nie korzystam ,bo szkoli mnie trener i on daje mi materiały do nauki.
Mirosława Litmanowicz "Debiuty szachowe" cz.A OTWARTE
Autorka porusza ogólne zasady gry w debiucie. Opisuje gre w poszczególnych otwarciach takich jak Partia Włoska ,Obrona dwóch skoczków ,Obrona rosyjska ,Otwarcie szkockie (w tym partia szkocka g. szkocki i Goringa) ,Gambit środkowy i północny ,Gambit Królewski, Partia Hiszpańska. Po przeanalizowaniu debiutu rozdział kończy się kilkoma przykładowymi partiami z praktyki arcymistrzów ,do tego są pokozane partie jak nie należy grać i jak to wykorzystać -miniaturki. Cena 19 zł
Mirosława Litmanowicz "Debiuty szachowe" cz.B PÓŁOTWARTE
Ksiązka napisana na tej samej zasadzie ,można w niej znaleź Obrone Francuską ,Caro-Cann, Obrone Alechina,Skandynawską i Obrone Sycylijską. Cena 19zł
Mirosława Litmanowicz "Debiuty szachowe" cz.C Zamknięte
Tym razem autorka opisuje sposoby gry w debiutach zamkniętych ,takich jak Gambit Hetmański,Obrona Słowiańska ,Obrony Indyjskie ,Obrona Holenderska i Partia Angielska. Cena 19zł
Wszystkie te 3 książki są praktycznie nowe ,pierwszą z nich przerabiałem a do dwóch pozostałych tylko zaglądałem.
"Poradnik bez Kantów-Szachy" Książka bardziej dla początkujach szachistów zaczynających przygode z szachami. Autor opisuje podstawy dobrej gry.Na końcu ksiązki daje czytelnikowi porady jak może się dalej rozwijać z czego korzystać itd. Była to moja pierwsza książka szachowe i moje umiejętności po jej przerobieniu poszły w góre. Cena 24zł
"Strategia i Taktyka" Mirosławy Litmanowicz Autorka wprowadza nas w tajniki strategii i taktyki w 9 rozdziałach:
-Ile posunięć?,
-Ocena Pozycji,
-Plan Gry,
-Dobry i zły goniec,
-Rożnopolowe gońce,
-Tempo,
-Zugzwang,
-Wtrącone posunięcie,
-Uderzenie taktyczne (odciągnięcie obrońcy ,poświęcenie Hetmana ,Pola f2,f7.
Do każdego rozdziału sa zadania do samodzielnego rozwiązania a na koncu książki sprawdzian. Sam czytałem tylko urywkami ,ale uważam że książka jest godna polecenia. Cena 19zł
"Myśl jak arcymistrz" Aleksander Kotow
Tak napisali o tej książce "To wybitna książka. Z niej przecietny gracz dowie się ,jak myśli arcymistrzi co najważniejsze jak pracuje. Dzięki niej gracz zrozumie ,że może myśleć i grać znacznie lepiej... z przyjemnością ją polecam." C H O'D Alexander, The Sunday Times
Cena 19zł
"Graj jak arcymistrz" Aleksander Kotow
Jest to kontynuacja bestsellerowej ksiązki "Myśl jak arcymistrz"
Cena 19zł
Obie Książki Kotowa przyszły z internetowego sklepu i leżały na pułce.
"Play the Ruy Lopez" Andrew Greet Sama książka jest dość obszerna bo ma 376 stron. Sprzedaje bo zmieniłem debiut ,ale jeśli ktoś gra Partie Hiszpańską to polecam ,tam jest wszystko czego potrzebuje.
Autor opisuje ,tłumaczy wszystkie ruchy ,pokazuje idee debiutowe. Pisze na co trzeba uważać w danym wariancie , jakie są plany gry ,jak rozmieszczać swoje figury jak dla mnie miodzio. Szkoda że po angielsku ,uważam jednak ze każdy kto zna ten język chociaż na poziomie podstwowym poradzi sobie z tą pozycją ,a od czasu do czasu nie zaszkodzi zerknąć do słownika. Cena 65zł
Moim zdaniem można skorzystać i nie trzeba przepłacać w sklepie wszystkie w/w pozycje są nowe i nadawały by się spowrotem na pułke do sklepu.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany prosze o kontakt na pw.
Ps:Wyjeżdzam 6 wracam koło 19 napewno nie później. |