| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Arek Siepracki Nowy
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 2:40 pm Temat postu: Jak obniżyć ranking elo? |
|
|
|
Pytanie może śmieszne ale prawdziwe : jak szybko obniżyć ranking ELO?
Mam 67 lat i aktualny ranking 2115 ELO. Jestem po ciężkiej chorobie i nie grałem aktywnie od prawie 15 lat. Mój obecny poziom jest nienajwyższy i z racji wieku już go nie poprawię - myślę że gram na poziomie około 1800 czyli II kat. Ostatnio chciałem pograć dla przyjemności ale niestety organizatorzy zarówno turniejów kilkudniowych jak i szybkich jedniodniowych P-15min. i P-5min. umieszczają mnie wciąż w grupie A gdzie średni poziom to ok. 2000 i powyżej. Kiedyś bym tam pograł z przyjemnością ale teraz niestety to za wysokie progi dla mnie, stąd wyniki na poziomie 0 - 1 pkt. z 10 partii  Chciałbym pograć z szachistami na moim aktualnym poziomie czyli turnieje B a nawet C ale organizatorzy są twardzi - mam Pan dziadku za wysoki ranking ELO jak Pan obniży o zagra Pan w słabszych turniejach.. No i co ja mam zrobić? Zastanawiam się czy jak zagram w jakimś poważniejszym turnieju A i pewnie wszystkie partie przegram to o ile mi spadnie te nieszczęsne ELO? Np. średni ranking przeciwników to 2050 i mój wynik 2 pkt. na 10 możliwych. Ech Pozdrawiam. Arek |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 8:59 pm Temat postu: |
|
|
|
Hmm, ja nie wiem jak lista FIDE odnosi się do nieaktywnych, ale jeśli to prawdziwe imię i nazwisko, to nie ma go ani na liście FIDE http://ratings.fide.com/
ani też w centralnym rejestrze PZSzach
http://www.chessarbiter.to.pl/ew/news.php
Nie znalazłem też żadnych informacji na starej stronie KKiR PZSzach
http://powiat.mielec.pl/zchojnicki/
co moim zdaniem pozwala panu zgłosić się do turnieju nawet jako bk.
Ponadto, w Szczecinie pewnie w maju rozegramy turniej zgłoszony do FIDE, są do tego też turnieje w Koszalinie, gdzie organizatorzy patrzą na seniorów przychylnym okiem. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 1:54 am Temat postu: |
|
|
|
Moim zdaniem elo stanowczo za wolno się zmienia. Powiedzmy, że ktoś wejdzie na listę z rankingiem 1400, jego poziom gry wzrośnie na 2000, to zanim jego ranking też będzie tyle wynosił, to upłynie wiele lat.
Elo to ma być wyznacznik aktualnej formy zawodnika, więc również po dłuższej nieobecności w turniejach, powinien się kasować. Potem właśnie są takie sytuacje, gdzie ktoś kiedyś zrobi wysoki ranking, przestanie się zajmować szachami na wiele lat, a wracając ma ten sam ranking co wtedy. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 11:38 am Temat postu: |
|
|
|
Na niektórych serwerach jest wprowadzany współczynnik nieaktywności, który obniża ranking dla osób niegrających.
FIDE wprowadza częstsze zmiany rankingowe (co 2 miesiące) oraz zmienia współczynnik stabilizujący "k". Ranking elo będzie bardziej płynny. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
VII powolniak, tpp |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Nagasha Nowy
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 7:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Moze sprobuj napisac do PZszach z prosba o obnizenie rankingu lub pogadaj z jakims sedzia szachowym co by ci poradzil . Najlepiej napisz email do pzszach.org |
|
| Powrót do góry |
|
Warcabista Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
|