Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miałam sen...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
owieczka
Nowy

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 8:11 pm
Temat postu: Miałam sen...
Odpowiedz z cytatem

(...) do Petrosjana zadzwonił Kasparov mówiąc "
Здравствуйте! товарище!мы сыграем в шахи?. Na to Petrosjan z wymową w pełni rosyjską odparł : "я прошу прощения, но я имею важный разговор с Фисцхер, может завтра?".
Kasparov zażenowany sytuacją, sławny Peti już nie gra z każdym odkąd stracił bk w obawie,że ogra nawet swojego woźnicę dyliżansu,który w snach podwozi Go na szachowe salony - Kasparov chce rewanżu i do dziś wydzwania do Petiego nawet specjalną linią z czerwonego telefonu,na linii Moskwa - Lądek Zdrój - Waszyngton - Szczecin.

Dalszy przebieg snu, to zmagania Kasparova z rosyjskim odpowiednikiem telekomunikacji, szukanie żetonu 5 rubli po kieszeniach,aby uruchomić całkiem nowoczesną machinę zwaną automatem na piątaka. Peti korzystając z wolnej chwili, rozmawiał z Fischerem o wyższości bicia gońcem nad biciem piany w mięsnym. Temat bardzo pogłębiający umiejętności szybszego reagowania w sytuacjach stresowych, pod presją czasu i publiczności w masarni.

Kasparov wreszcie się dodzwonił ze swojego cudownego automatu i powiedział : "Пиетиа я тебе я покажу!"
Petro nie dał się zastraszyć 'pogruszkom' jakiegoś tam zająca, wyciągnął hetmana natenczas oburącz do ust go przycisnął, wzdął policzki jak banie w oczach krwią zabłysnął,wymierzył w Kaspara, a ten niczym mistrz stoi i sapie, dyszy i dmucha,żar z rozgrzanego jego bierek bucha.

Tak oto skończył się pierwszy sen.

Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 10:37 pm
Temat postu: Re: Miałam sen...
Odpowiedz z cytatem

Я не знаю что это значит "шахи", не знаю тоже кто то "Фисцхер"

PS
Я охотно сыграю в шахматы с Фишером.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

chess_amator
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 12:16 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak rozumiem Kasparov zrezygnowal z polityki i wykladow, aby wziac rewanz na naszym Petro? Shocked
Tak przy okazji: czyzbyscie wskrzesili naszego Bobieggo Fiszerka!? Embarassed Shocked Laughing

kocur
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 8:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy te teksty były tłumaczone automatycznym tłumaczem? Ja miałem z rosyjskiego trójczyny, ale zęby mnie bolą jak czytam ten pseudorosyjski.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 1:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na zęby polecam sezamki. Jeden nieco starszy i " lewe " uzębienie leci jak domki z kart. Niski koszt zakupu opakowania, a dzięki niemu wiadomo na które " ząfki " ( tak się ponoć mówi jak szpary wielkości kulek na mole ) możemy liczyć Smile.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 2:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pomysł tekstu ciekawy ale przy realizacji lepiej skorzystać z języka który się choć pobieżnie, ale zna.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

owieczka
Nowy

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 4:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak się wytyka błędy i sugeruje translator warto pokazać ten błąd w słowie Fisher. Dlaczego tam jest błąd nie muszę się tłumaczyć.

Jak ktoś ma odwagę mogę porozmawiać po rosyjsku w 4 oczy,a jak ma ochotę dogadywać bezpodstawnie i dorabiać sobie teorię0 na to nic nie poradzę i nie mam obowiązku za wszelką cenę się tłumaczyć.
Powrót do góry

owieczka
Nowy

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 5:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Proszę o usunięcie tematu. Za literówkę,za która gotowi są wszyscy spalić mnie na stosie,a pierwszy znany z czepiania się tpp dlatego proszę usunąć całość.

Jak ktoś ma problemy z swoim rosyjskim i leczy kompleksy na moim poście - radzę udać się na korepetycje.
Powrót do góry

Vishy
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 5:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Oj tam koleżanko, dlaczego od razu tak drastycznie. tpp jest znany z tego, że wszędzie gdzie może to poprawia i komentuje. A że nie zawsze mu wychodzi no cóż... Rolling Eyes

Nie daj się moderatorowi zbałamucić!
Pozdrowienia od nieznającego rosyjskiego,
Vishy

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 6:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dla tpp oraz innych spedantolonych pedantów, z cyklu " Grafika prawdę Ci powie... "

Komuś jeszcze mało ? Bo służę uprzejmie... Cool.

guti
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 9:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A mi tam nasza Owieczka bardzo się podoba, liczą się intencje i chęci. Więc, ja PROSZĘ o nie usuwanie tego tematu. Jeśli tpp go usunie będzie to przejaw dyktatury, a lud w odpowiedzi podniesie rebelię, a do historii przejdą słowa: "Na moderatora, niech żyje Republika!!!" Lud ciemiężony pod wodzą Maximilien Robespierre otrzyma wolność słowa i myśli. Naszym atutem jest drewno ze stalą, które przetestował nam Ludwik XVI... Razz

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 9:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

owieczka napisał:
Proszę o usunięcie tematu. Za literówkę,za która gotowi są wszyscy spalić mnie na stosie,a pierwszy znany z czepiania się tpp dlatego proszę usunąć całość.

Jak ktoś ma problemy z swoim rosyjskim i leczy kompleksy na moim poście - radzę udać się na korepetycje.
Szkoda takiej owcy. Ja proponuję rozpruć bebechy, napchać siarką i podrzucić wrogowi na pożarcie Laughing
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 9:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

acidity napisał:
Szkoda takiej owcy. Ja proponuję rozpruć bebechy, napchać siarką i podrzucić wrogowi na pożarcie Laughing

Jaka prowokacja, żebym tylko przyszedł na trening i własnonożnie łomot spuścił Smile. MOJA OWCA I NIE ODDAM NIKOMU, A TYM BARDZIEJ POPSUTEJ I NA POŻARCIE !!!!

jesiotr14
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 9:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

od razu siarką.... to trzeba jakas dobra baraninke zrobic.Very Happy i słoninki, boczków nakroic Razz
wybacz owieczka, łysy mnie natchnal ... Twisted Evil

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 10:47 pm
Temat postu: Czekamy na następne sny ...
Odpowiedz z cytatem

Jak już wspomniałem temat ciekawy i zapewne nie tylko ja czekam na delikatnie zasugerowaną kontynuację
owieczka napisał:
Tak oto skończył się pierwszy sen.

A jako iż krytyka jest drogą ku doskonałości to może nasze uwagi będą wzięte pod rozwagę przy następnych odcinkach (snach - bo szkoda nieprzespanych nocy).
guti napisał:
ja PROSZĘ o nie usuwanie tego tematu. Jeśli tpp go usunie będzie to przejaw dyktatury
Na usunięcie postu (hmmm, lub posta) trzeba sobie zasłużyć, ŹLE ZASŁUŻYĆ.
Post nie narusza Regulaminu a dodatkowo zmniejsza monotonię forum (nie tylko szachami człowiek żyje choć śni o szachach).

PS
Krytyka/czepialstwo nie tyka tylko literówek (na forum ich jest wiele) ale gramatyki "Kali widzieć słonia" (a właściwie "słoń").
Tak jak tomcat wspomniał, ten tekst "z wymową w pełni rosyjską" nie da się czytać z powodu bólu zębów (uczulenie na pseudorosyjski).

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Strona 1 z 1