| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
owieczka Nowy

Dołączył: Sep 03, 2009 Posty: 15 Skąd: zagroda na skraju lasu
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 8:11 pm Temat postu: Miałam sen... |
|
|
|
(...) do Petrosjana zadzwonił Kasparov mówiąc "
Здравствуйте! товарище!мы сыграем в шахи?. Na to Petrosjan z wymową w pełni rosyjską odparł : "я прошу прощения, но я имею важный разговор с Фисцхер, может завтра?".
Kasparov zażenowany sytuacją, sławny Peti już nie gra z każdym odkąd stracił bk w obawie,że ogra nawet swojego woźnicę dyliżansu,który w snach podwozi Go na szachowe salony - Kasparov chce rewanżu i do dziś wydzwania do Petiego nawet specjalną linią z czerwonego telefonu,na linii Moskwa - Lądek Zdrój - Waszyngton - Szczecin.
Dalszy przebieg snu, to zmagania Kasparova z rosyjskim odpowiednikiem telekomunikacji, szukanie żetonu 5 rubli po kieszeniach,aby uruchomić całkiem nowoczesną machinę zwaną automatem na piątaka. Peti korzystając z wolnej chwili, rozmawiał z Fischerem o wyższości bicia gońcem nad biciem piany w mięsnym. Temat bardzo pogłębiający umiejętności szybszego reagowania w sytuacjach stresowych, pod presją czasu i publiczności w masarni.
Kasparov wreszcie się dodzwonił ze swojego cudownego automatu i powiedział : "Пиетиа я тебе я покажу!"
Petro nie dał się zastraszyć 'pogruszkom' jakiegoś tam zająca, wyciągnął hetmana natenczas oburącz do ust go przycisnął, wzdął policzki jak banie w oczach krwią zabłysnął,wymierzył w Kaspara, a ten niczym mistrz stoi i sapie, dyszy i dmucha,żar z rozgrzanego jego bierek bucha.
Tak oto skończył się pierwszy sen.
 |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 10:37 pm Temat postu: Re: Miałam sen... |
|
|
|
Я не знаю что это значит "шахи", не знаю тоже кто то "Фисцхер"
PS
Я охотно сыграю в шахматы с Фишером. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
6 powolniak i kopia, tpp |
|
| Powrót do góry |
|
chess_amator Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 12:16 am Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
kocur Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 8:37 am Temat postu: |
|
|
|
Czy te teksty były tłumaczone automatycznym tłumaczem? Ja miałem z rosyjskiego trójczyny, ale zęby mnie bolą jak czytam ten pseudorosyjski. |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 1:55 pm Temat postu: |
|
|
|
Na zęby polecam sezamki. Jeden nieco starszy i " lewe " uzębienie leci jak domki z kart. Niski koszt zakupu opakowania, a dzięki niemu wiadomo na które " ząfki " ( tak się ponoć mówi jak szpary wielkości kulek na mole ) możemy liczyć  . _________________ tu był podpis niezgodny z regulaminem forum |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 2:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Pomysł tekstu ciekawy ale przy realizacji lepiej skorzystać z języka który się choć pobieżnie, ale zna. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
owieczka Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 4:59 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak się wytyka błędy i sugeruje translator warto pokazać ten błąd w słowie Fisher. Dlaczego tam jest błąd nie muszę się tłumaczyć.
Jak ktoś ma odwagę mogę porozmawiać po rosyjsku w 4 oczy,a jak ma ochotę dogadywać bezpodstawnie i dorabiać sobie teorię0 na to nic nie poradzę i nie mam obowiązku za wszelką cenę się tłumaczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
owieczka Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 5:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Proszę o usunięcie tematu. Za literówkę,za która gotowi są wszyscy spalić mnie na stosie,a pierwszy znany z czepiania się tpp dlatego proszę usunąć całość.
Jak ktoś ma problemy z swoim rosyjskim i leczy kompleksy na moim poście - radzę udać się na korepetycje. |
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 5:53 pm Temat postu: |
|
|
|
Oj tam koleżanko, dlaczego od razu tak drastycznie. tpp jest znany z tego, że wszędzie gdzie może to poprawia i komentuje. A że nie zawsze mu wychodzi no cóż...
Nie daj się moderatorowi zbałamucić!
Pozdrowienia od nieznającego rosyjskiego,
Vishy _________________ Opus Vitae |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 6:09 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
guti Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 9:16 pm Temat postu: |
|
|
|
| owieczka napisał: | Proszę o usunięcie tematu. Za literówkę,za która gotowi są wszyscy spalić mnie na stosie,a pierwszy znany z czepiania się tpp dlatego proszę usunąć całość.
Jak ktoś ma problemy z swoim rosyjskim i leczy kompleksy na moim poście - radzę udać się na korepetycje. | Szkoda takiej owcy. Ja proponuję rozpruć bebechy, napchać siarką i podrzucić wrogowi na pożarcie  |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 9:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| acidity napisał: | Szkoda takiej owcy. Ja proponuję rozpruć bebechy, napchać siarką i podrzucić wrogowi na pożarcie  |
Jaka prowokacja, żebym tylko przyszedł na trening i własnonożnie łomot spuścił . MOJA OWCA I NIE ODDAM NIKOMU, A TYM BARDZIEJ POPSUTEJ I NA POŻARCIE !!!! _________________ tu był podpis niezgodny z regulaminem forum |
|
| Powrót do góry |
|
jesiotr14 Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 10:47 pm Temat postu: Czekamy na następne sny ... |
|
|
|
Jak już wspomniałem temat ciekawy i zapewne nie tylko ja czekam na delikatnie zasugerowaną kontynuację | owieczka napisał: | | Tak oto skończył się pierwszy sen. |
A jako iż krytyka jest drogą ku doskonałości to może nasze uwagi będą wzięte pod rozwagę przy następnych odcinkach (snach - bo szkoda nieprzespanych nocy).
| guti napisał: | | ja PROSZĘ o nie usuwanie tego tematu. Jeśli tpp go usunie będzie to przejaw dyktatury | Na usunięcie postu (hmmm, lub posta) trzeba sobie zasłużyć, ŹLE ZASŁUŻYĆ.
Post nie narusza Regulaminu a dodatkowo zmniejsza monotonię forum (nie tylko szachami człowiek żyje choć śni o szachach).
PS
Krytyka/czepialstwo nie tyka tylko literówek (na forum ich jest wiele) ale gramatyki "Kali widzieć słonia" (a właściwie "słoń").
Tak jak tomcat wspomniał, ten tekst "z wymową w pełni rosyjską" nie da się czytać z powodu bólu zębów (uczulenie na pseudorosyjski). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|