Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najstarsze szachy w Europie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Sandomierzanin
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 05, 2010 6:55 pm
Temat postu: Najstarsze szachy w Europie
Odpowiedz z cytatem

Temat nieco historyczny, ale powinien wielu szachistów zainteresować.
ps. chętnie napize o tych szachach większy artykuł - jeśli macie pomysł gdzie go opublikować dajcie znać.

Szachy Sandomierskie
Niewiele osób wie, że w zbiorach sandomierskiego muzeum znajdują się najstarsze szachy w Europie. Zostały one odkryte w latach 60-tych w okolicach kościoła św. Jakuba.

Odkryte zostały 9 października 1962 r. na Wzgórzu Świętojakubskim, przez Eligię i Jerzego Gąssowskich z Instytutu Kultury Materialnej PAN. Figurki leżały w chacie ziemiankowej w jednym z narożników. Są unikatem na skalę europejską. Dotychczas znajdowano pojedyncze piony z XIV wieku w różnych częściach kraju. Sandomierskie szachy są prawie kompletne. Znane jest również ich przybliżone datowanie – chata w której ją znaleziono była zamieszkana między około 1080 a 1260 rokiem (powstały na przełomie XII/ XIII wieku). Na skarb składa się 16 figur i 13 pionków szachowych, wystruganych z jeleniego rogu. Figury mają od 17-25 mm wysokości, a pionki od 15-19 mm. Zestawy nie różnią się barwą, a tylko ornamentyką. Znalezienie szachów w półziemiance świadczyć może o tym, że grą zajmowali się nie tylko duchowni i rycerstwo, ale także i ludzie z niższych grup społecznych.

Więcej nt. szachów sandomierskiech można znaleźć tutaj: http://mojesandomierskie.blogspot.com/2010/05/krolewska-gra-w-krolewskim-miescie.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

kocur
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Maj 05, 2010 7:09 pm
Temat postu: Re: Najstarsze szachy w Europie
Odpowiedz z cytatem

Sandomierzanin napisał:
(Znalezienie szachów w półziemiance świadczyć może o tym, że grą zajmowali się nie tylko duchowni i rycerstwo, ale także i ludzie z niższych grup społecznych.

Może też świadczyć o tym, że zostały skradzione, a *** miał później problem ze zbytem.

PS. Widzę, ze filtr jest dosyć czuły, wygwiazdkował mi normalne określenie człowieka przywłaszczającego sobie cudze rzeczy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sandomierzanin
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 05, 2010 7:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tzn. ??? Powyżśzy fragment tekstu jest mojego autorstwa:)
Powrót do góry

kocur
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Maj 05, 2010 7:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie chodzi mi ciebie i o autorstwo tekstu. Napisałem o z_łodzieju, który ukradł szachy, a forumowy cenzor wyciął mi to słowo Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sandomierzanin
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 05, 2010 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a to przepraszam nie zrozumeiliśmy się SmileSmileSmile

Tak naprawdę do końca w 100% niewiadomo, czy są wyrobem tutejszym czy przywiezionym z innego terenu. Niemniej jednak są najstarszymi europejskimi szachami.

Ja chciałbym ich atut i to, że są w Sandomierzu wykorzystać do popularyzacji tej dyscypliny w tym mieście. W końcu Królewska gra w Królewskim mieście.
Powrót do góry

easyrider
Nowy

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 11:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

O tych szachach wspomina też kilkakrotnie Paweł Jasienica w swojej monografii o Polsce piastowskiej.

-----------------------------------
sylwester-noclegi kraków tanio
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Strona 1 z 1