Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

reklamacja remisu gry na czas

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 11:01 pm
Temat postu: reklamacja remisu gry na czas
Odpowiedz z cytatem

wyciągnięto z tamtąd
Kaczmar napisał:
zmuszony byłem reklamować remis (znacząca przewaga ale brak czasu na jej realizację).
Nie ma takiego remisu. Dawniej był "remis z pozycji siły", ale to stare dzieje.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 12:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem wszelkie tego typu remisy powinno się nie uwzględniać, przynajmniej w szachach klasycznych. Co to za szachista, który nie potrafi się wyrobić w czasie? Po co awantury typu- mam skoczka więcej, a przeciwnik nie chce się poddać albo nie chce remisu? Zasady powinny być proste- jeśli jest pozycja K na K+9 hetmanów i temu z 9 hetmanów spadnie chorągiewka, to zasłużenie powinien wygrać ten z gołym królem. W Formule 1 ułemek ułamka sekundy może zadecydować o czyimś życiu, a w szachach szachista nie potrafi się wyrobić w 2 godziny Rolling Eyes ? Dla mnie to nie jest pełnowartościowy szachista.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

rutra
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 8:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja miałem taką sytuacje w Nowojaworowsku (Ukraina), że mi przeciwnik podczas parti odchodził ze stołu a było to tempo P'30. No i miałem niewielką przewage, ale rzecz oczywista roztrwoniłem ją. Materialnie i pozycyjnie było po równo, ale przeciwnikowi kończył się czas i od razu "niczja"(pisze jak słysze, bo nie chce mi się szukać ukraińskiej cyrylicy). Ja na to kiwam głową, że nie. Zaraz popełniłem błąd i straciłem lekką figure, przeciwnik: -"niczja". Zgodziłem się, chociaż wiem, że wygrałbym to na czas, bo za chiny by 50 posunięć nie wykonał. Ale czy szachy polegają na przesuwaniu drewna...?

lk85>> Umiejętność gospodarowania czasem jest bardzo ważna. Ja np. ostatnio (na kurze) trochę że tak powiem powoli grałem i zostały mi 3 minuty (na 15) po 30 ruchach. Przez czas zacząłem szybko grać, musiałem zamiast myśleć nad ruchem, myśleć jak uprościć sytuacje i przegrałem po błędzie. Jeśli jest K+9Q vs. K to słabsza strona tego nie zamatuje, nie ma materiałui remis się należy, gdy rywalowy opadnie chorągiewka. Jeśli zaś byłoby K+Q vs. K+N to możnaby się było kłócić, choć ja w takich sytuacjach raczej gram fair play, chyba, że przeciwnik nie reklamuje remisu to walcze na czas.

Moim zdaniem z tym czasem to jest problem. Załóżmy, że gram z GM i debiut mi ładnie wyszedł jest wyrównana pozycja i materialnie też po równo, odchodzę od stolika, wracam gdy została mi minuta i idę do sędziego zareklamować remis. Bez sens. Dlatego jakdo mata/pata daleko a na desce dużo figur to myślę, że sędzia nie powinien reklamacji przyjmować.

---

III kategoria

"Geniuses are made, not born"
L. Polgár
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

adalbert68
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 8:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

rutra napisał:

Moim zdaniem z tym czasem to jest problem. Załóżmy, że gram z GM i debiut mi ładnie wyszedł jest wyrównana pozycja i materialnie też po równo, odchodzę od stolika, wracam gdy została mi minuta i idę do sędziego zareklamować remis. Bez sens. Dlatego jakdo mata/pata daleko a na desce dużo figur to myślę, że sędzia nie powinien reklamacji przyjmować.

No tego przykładu to akurat za bardzo nie rozumiem Smile tu chodzi o sytuację, gdy z pozycji na szachownicy wynika brak możliwości zamatowania strony przeciwnej, a w przypadku wyrównanego debiutu, na tym etapie nie bardzo można stwierdzić brak takiej możliwości Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 9:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

rutra napisał:
Jeśli jest K+9Q vs. K to słabsza strona tego nie zamatuje, nie ma materiałui remis się należy, gdy rywalowy opadnie chorągiewka. Jeśli zaś byłoby K+Q vs. K+N to możnaby się było kłócić

No to się pokłóćmy. Ustaw Pan mata, jakby powiedział tpp 'Ręka Boga' Laughing

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Vishy
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 9:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:

No to się pokłóćmy. Ustaw Pan mata, jakby powiedział tpp 'Ręka Boga' Laughing

Brain możesz liczyć na mnie, że i tym razem będę jedzenie wozić na salę gry Laughing

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 9:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adalbert68 napisał:
rutra napisał:

No tego przykładu to akurat za bardzo nie rozumiem Smile tu chodzi o sytuację, gdy z pozycji na szachownicy wynika brak możliwości zamatowania strony przeciwnej, a w przypadku wyrównanego debiutu, na tym etapie nie bardzo można stwierdzić brak takiej możliwości Smile
Z tego przykładu rutry wynika, że dobrze zrozumiał "reklamację gry na czas" (art. 10.2 Przepisów gry).

Brak materiału matującego to już inna inszość.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 1 z 1