Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

ocena pozycji programu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Gosu
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 4:44 pm
Temat postu: ocena pozycji programu
Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się że w partiach korespondencyjnych, oceny silników z przedziału powiedzmy -0,5-0,5 zupełnie nie mają znaczenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Gosu
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 5:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o to że ruch który komputer ocenia jako -0.4 nierzadko jest lepszy od takiego który ocenia jako 0.2 , a to dlatego że komputery widzą tylko określony zakres ruchów, a człowiek jednak swoją pozycyjną wiedzę posiada. Dopiero gdy partia będzie na tyle blisko punktu kulminacyjnego żeby komputer mógł dostrzec o co tak naprawdę chodzi, ocena zacznie się dramatycznie zmieniać.
Powrót do góry

pyetrek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 6:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gosu napisał:
Chodzi mi o to że ruch który komputer ocenia jako -0.4 nierzadko jest lepszy od takiego który ocenia jako 0.2 ,

Ja tutaj nie podaję oceny konkretnego ruchu, 0.5 jest to ocena całej pozycji, ponieważ program po każdym posunięciu ocenia pozycję a nie ostatni ruch.

Gosu napisał:

a to dlatego że komputery widzą tylko określony zakres ruchów

Siła gry programu wynosi ok. 2800 a głębokość obliczeń 16 posunięć do przodu, nie sądzę ,żeby jakikolwiek szachista w Polsce grał z taką siłą i liczył tak daleko.

Prawidłowa ocena pozycji to bodaj najważniejszy element kodu każdego programu, decydujący o jego sile gry.
Powrót do góry

Gosu
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Lis 14, 2010 9:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobra, nie znęcajmy się już nad kolegą Pyetrkiem i jego dziecięcymi ripostami:D Podał oceny silników, miał prawo, przynajmniej wiemy na jakiej podstawie ocenia pozycje na szachownicach... Mojego postu faktycznie nie zrozumiał, ale nie musiał wiedzieć co mi po głowie chodzi, może kiedyś do niego wróci.
Powrót do góry

pyetrek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Lis 15, 2010 10:30 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gosu napisał:
Dobra, nie znęcajmy się już nad kolegą Pyetrkiem i jego dziecięcymi ripostami:D

Riposty twoich kolegów są za to niewątpliwie na wyższym poziomie, bo piszą o "stójce" i WC-szachach,ale rozumiem ,że to co przyswoi kolesiom jest niedopuszczalne dla świeżaka.

Nie chciałem tego pisać wcześniej (chodzi o porzedni wątek a partii korespondencyjnej) ale Twoja odpowiedz choć kulturalna w przeciweństwie do WC-boy's, świadczy o tym ,że nie znasz się kompletnie na tym jak pisze się silniki, jakie są algorytmy oceny pozycji co silnik liczy a czego w ogóle nie bierze pod uwagę itd.

Jak myślisz dlaczego komputery grają lepiej od ludzi, otóż nie tylko dlatego ,że procesor liczy miliony razy szybciej od człowieka, również dlatego ,że zdolni programiści "nauczyli" ich liczyć i oceniać pozycję tak jak ludzie to czynią .

Czy głębokość obliczeń 16 posunięć to dla Ciebie

Gosu napisał:
komputery widzą tylko określony zakres ruchów

Nie rozumiem też pojęcia "określony zakres" czy chodzi ci o to ,że komputery za krótko liczą czy też pomijają niektóre warianty?
Powrót do góry

Atlas3782
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Kwi 10, 2011 12:09 pm
Temat postu: Re: ocena pozycji programu
Odpowiedz z cytatem

Gosu napisał:
Wydaje mi się że w partiach korespondencyjnych, oceny silników z przedziału powiedzmy -0,5-0,5 zupełnie nie mają znaczenia.

Nawet Anand powiedział że człowiek w liczeniu nie ma szans pokonać maszyny. Komputer nawet taki domowy + mocny silnik i człowiek odpada
Polecam stary wywiad z Anandem (sporo o komputerach)
http://szachoman.blogspot.com/2009/12/wywiad-z-viswanathanem.html
Powrót do góry

werbus
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 13, 2011 7:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ponieważ trochę grywam z komputerem w szachy, zauważyłem że silnik Crafty20.14 inaczej trochę ocenia pozycje niż "nakazuje" to materialna ocena pozycji typu skoczek i goniec 3 pkty wieża 5 hetman 9. Wiem wiem co chcecie napisać, że od pozycji to zależy a nie od takiej oceny ale co powiecie na to że przed momentem dałem ustawienie pozycji początkowej ale bez skoczka na B8 silnik w głębi 4 pokazuje +4.40 natomiast bez wieży na H8 +6.60. Co o tym sądzicie?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1