spartanix chcesz progresowac? Jestes w takim wieku, gdzie mózg wchłania informacje jak gąbka. Więc zajmij się poważnym treningiem, a co najważniejsze zagraj sobie jedną, dwie partie i dogłębnie je przeanalizuj.! Potem podziel sie z nami wynikami twojej pracy a my pomożemy ile każdy z nas będzie w stanie. Granie, granie i granie nic nie daje w twoim wieku- to zajęcie dla dziadków, którzy już raczej niczego sie nie nauczą. Więc wejdź na FICS, użyj funkcji seek i zagraj do trzech partii, potem po swojej pracy podziel sie z nami analizą. To naprawde nic nie kosztuje a pomóc potrafi, uwierz. Przynajmniej tempo zmieniłeś- duży plus. Partie poniżej 15, a nawet pokusze sie o stwierdzenie w tempie 30tu minut, są analizośmieszne. Życzę miłej pracy i jak najwięcej błędów w partii- w końcu zobaczysz co jest twoimi słabymi punktami. To nie jest rozkaz, to nie jest nawet rada- to jest opinia starego lisa, który zaprzepaścił swój czas młodości na przestawianiu bierek i klepaniu w zegar. _________________ kategoria II, bez klubu
no to posluchaj lisie. ja już kiedyś próbowałem analizować swoje partie. później pomagał mi też pewien silny gracz, kandydat na mistrza. wiesz jak mało swoich błędów zauważałem? no ale cóż. zawsze można próbować. i tak zrobie. _________________ IV kategoria szachowa ChTS Chorzów // Moje pierwsze podium! hura! //
To ja się dołączę do życzeń, niemniej nieco w innej formie:
GRAJ partie z równymi sobie i silniejszymi na czas 30, 45 lub 60min (może być z dodawanymi 10 lub 20sek). NASTĘPNIE poddaj je analizie i zobacz gdzie robisz błędy. A na końcu jak będziesz chciał się pochwalić tu wrzucaj tutaj (partie i analizy) i pytaj "starych lisów" o rady . Powodzenia!
No i z chess_amatorem lepiej nie graj, bo się nabawisz komplexów _________________ Grajac w szachy (na)ucz sie myslec. Odtwarzanie zostaw innym. Myslenia nie da sie zastapic pamiecia, jesli marzysz o sukcesach a nie super pamieci!
spartanix, odnośnie twojej wypowiedzi: ty zauważyłeś tą małą liczbę błędów czy ten twój kolega-kandydat? Jeśli ty to rozumiem, a jeśli kandydat to są dwa wyjścia: oklamał cię lub partia trwała piętnaście ruchów, więc dwa błędy to wystarczająco żeby przegrać w takiej ilości ruchów. Na dowód tego, jeżeli mi nie wierzysz bo masz do tego prawo, to odpowiedz sobie i mi na pytanie: jeżeli popełniasz tak mało błędów i wiesz więcej od starszych kolegów, to dlaczego jeszcze nie siekasz dwójek, jedynek? W końcu popełniasz tak mało błędów.. Twój ostatni turniej, wiem p-15, tego nie potwierdza _________________ kategoria II, bez klubu
Nie ważne czy widziałeś dużo czy mało, ważne że widziałeś. Możesz tą samą partię przeanalizować za kilka dni i zobaczyć, czy jeszcze coś nowego dostrzeżesz. Sprawdź w książce, bazie jak grali lepsi. Zastanów się też dlaczego zagrali tak, a nie inaczej. Pamiętaj, że każdy ruch ma swoją przyczynę (przynajmniej tak być powinno).
Każdą swoją partię z TL45 tak przeanalizuj, a w następnym Memoriale St. Szymańskiego zagrasz jako minimum III kategoria. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
VII powolniak, tpp
no faktycznie trochę źle napisałem tj. nie zrozumiale. JA widziałem mało błędów , a ten drugi gracz dużo. A siekanie jedynek już mi się znudziło teraz koszę mistrzów ;p (żart) _________________ IV kategoria szachowa ChTS Chorzów // Moje pierwsze podium! hura! //